Pikramenos is Griekse interim-premier tot 17 juni

In Griekenland is Panagiotis Pikramenos, de opperrechter van de Raad van State, benoemd tot interim-premier tot aan de nieuwe verkiezingen. Die vallen op 17 juni.
De wachten marcheren aan het presidentiële paleis.

Op 6 mei, tien dagen geleden, gingen de Grieken stemmen. Drie pogingen om een regering op poten te zetten, zijn mislukt.

De leiders van Pasok, Nea Dimokratia en Syriza kwamen elk aan zet maar zonder resultaat. Gisteren is dan ook de ultieme poging van president Papoulias gestrand.

Papoulias wou een technocratenregering, hoewel Griekenland van november 2011 tot nu al zo'n kabinet van partijloze experts had gehad onder leiding van Lukas Papadimos.

De president heeft nu opperrechter Pikramenos gekozen als overgangspremier. De nieuwe datum voor de verkiezingen is ook vastgelegd: op 17 juni valt de bisronde.

Wordt extreemlinks de grootste partij?

Op 6 mei kregen de twee traditionele partijen fikse tikken van de kiezers. Neo Dimokratia en Pasok halen samen geen meerderheid meer, voor het eerst in decennia. De extreemlinkse partij Syriza werd 2e en kwam zo als grote verrassing uit de stembus.

Nieuwe peilingen zien Syriza bij de nieuwe stembusslag zelfs de grootste partij worden. Alexis Tsipras, de leider van Syriza, weigert om de besparingsplannen die de EU oplegt uit te voeren. Daarop is de formatie gestrand. Als Syriza de grootste partij wordt, lijkt een Griekse exit uit de eurozone weer dichterbij.