"Centraal-Amerika is gevaarlijkste regio"

Centraal-Amerika is het gevaarlijkste gebied in de wereld, dat zei secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon. Onder invloed van de drugshandel is het geweld en de misdaad er sterk gestegen de laatste jaren.
Guatemala

In de ranglijst van landen met de hoogste moordratio staan drie landen uit Centraal-Amerika bovenaan. In Guatemala vinden 39 moorden per 100.000 inwoners per jaar plaats, in El Salvador gaat het om 72 moorden op 100.000 inwoners per jaar en Honduras staat op nummer 1 met 86 moorden per 100.000 inwoners per jaar. Een op vijftig mannen in de regio wordt gedood voor hij 32 jaar wordt.

Er is veel criminaliteit in de Centraal-Amerikaanse landen omdat de regio gevangen zit tussen drugsproducerende landen in het zuiden en grote afnemers in het noorden, zei Ban tijdens een meeting over de veiligheid in Centraal-Amerika. "Dit is meer dan een stortvloed van moorden. Dit is een crisis die angst en instabiliteit voor de samenleving veroorzaakt", luidde het.