"Disco queen" Donna Summer is overleden

De Amerikaanse zangeres Donna Summer is overleden aan de gevolgen van kanker. Dat heeft haar familie bevestigd. Ze wordt de "koningin van de disco" genoemd. Ze is bekend van songs als "Hot stuff", "Love to love you baby" en "I feel love". Ze is 63 jaar oud geworden.

De zangeres (echte naam: LaDonna Adrian Gaines) raakte in de jaren 70 vooral bekend met discohits, maar scoorde in de jaren 80 ook nog hits met nummers als "She works hard for the money" en "This time I know it's for real".

Donna Summer zingt al op jonge leeftijd in de kerk. In de jaren 70 trekt ze naar Duitsland waar ze meezingt in verschillende musicals, onder meer in de Duitse versie van "Hair". Haar samenwerking met Giorgio Moroder en Pete Bellotte heeft bijgedragen aan de doorbraak van de disco en de latere house. Midden jaren 70 is het hoogtepunt van haar carrière. Na het succes volgde een depressie. "Niets had nog betekenis. Ik voelde me wanhopig en depressief", zou ze jaren later op televisie verklaren. Door haar geloof vond ze uiteindelijk haar levenslust terug.

Eind jaren 80 werkt ze samen met Stock, Aitken en Waterman. Uit die samenwerking vloeien nog hits voort als "I don't wanna get hurt", "Love's about to change my heart" en "This time I know it's for real".

"Disco zal zijn sterkte bewaren"

Haar familie laat weten dat ze "vredevol haar buitengewone leven en haar carrière herdenken". Artiesten zoals Madonna, Kylie Minogue en David Bowie zeggen dat ze beïnvloed zijn door haar werk.

Summer won verschillende Grammy Awards en American Music Awards. Ze heeft meer dan 187 miljoen albums verkocht. Haar meest recente album "Crayons" kwam in 2008 uit. In dat jaar stond ze ook op het podium met de vrouwelijke kandidaten van "American idol".

In 2009 trad ze in ons land nog op tijdens de Lokerse Feesten."Ik voel mezelf thuis op het podium, ik ben niet bang of zenuwachtig", zei ze toen in een interview voor "Het journaal". "Ik denk dat disco veel moeilijker en georkestreerder is dan veel mensen denken. Daarom zal het zijn sterkte bewaren."

De zangeres is twee keer getrouwd. Uit haar eerste huwelijk met de Oostenrijkse acteur Helmuth Sommer werd haar dochter Mimi geboren. In 1980 gaf ze haar jawoord aan zanger Bruce Sudano, met wie ze 2 dochters -Brooklyn en Amanda- kreeg.