"Schoenaerts is vergelijkbaar met DiCaprio en Day-Lewis"

In Cannes is vanochtend "De rouille et d'os" van de Franse regisseur Jacques Audiard voorgesteld aan de pers. Zijn nieuwe film met Matthias Schoenaerts en Marion Cotillard in de hoofdrollen is op gemengde reacties onthaald. Vanavond is er de galapremière van de film.
Jacques Audiard, Marion Cotillard, Armand Verdure en Matthias Schoenaerts vlak voor de vertoning van "De rouille et d'os".

Matthias Schoenaerts (34) speelt in de film een aan lager wal geraakte bokser die de kost verdient met illegale straatgevechten. Wanneer hij neerstrijkt aan de Zuid-Franse kust, ontfermt hij zich over een jonge vrouw die in een ongeluk haar twee benen is kwijtgeraakt.

Volgens filmreporter Ward Verrijcken liepen de meningen over de film na de persvisie uiteen. "Ik sprak journalisten die "merveilleux" zeiden, maar er waren er ook bij die het maar een rommeltje vonden. Waar iedereen het wel over eens is, is dat Matthias Schoenaerts een heel solide vertolking neerzet en dat hij zich dus wel degelijk presenteert aan de wereld als een volwaardige internationale filmster."

Ook tegenspeelster Marion Cotillard (36), die een Oscar voor beste actrice won voor haar vertolking in "La môme", is lovend over Schoenaerts. "Vanaf de eerste dag op de set voelde ik dat hij iemand uniek en uitzonderlijk is. Al bij onze eerste ontmoeting viel zijn immense charisma op." Op de persconferentie vergeleek ze Schoenaerts met acteurs als Leonardo DiCaprio en Daniel Day-Lewis, met wie ze eerder al werkte. "Het zijn mensen die zich echt "gooien" in een film." Schoenaerts wist zich amper een houding te geven.

In de film is nog een andere Belgische acteur te zien: Bouli Lanners. Hij speelt de beste vriend van Ali, die de illegale straatgevechten organiseert.

Vanavond volgt nog de officiële internationale première van de film. "De rouille et d'os" zit in de officiële competitie van het festival. Matthias Schoenaerts maakt dus ook kans op de prijs voor beste acteur.

De vraag of hij een carrière in de Verenigde Staten nastreeft, beantwoordde hij vanmiddag als volgt: "Er beweegt vanalles, ik ben opgewonden, maar ik ben niet gehaast. Ik neem mijn tijd en ben gewoon op zoek naar opwindende projecten. Ik ben nog vrij jong, denk ik."

"Film toont dat samen leven net iets leuker is dan alleen"

VRT-filmreporter Ward Verrijcken had een uitgebreid interview met Matthias Schoenaerts naar aanleiding van de release van de film. Schoenaerts vertelde hem onder meer dat hij blij was als een klein kind toen het duidelijk werd dat de kans bestond dat hij met Jacques Audiard zou kunnen samenwerken. "Hij was al jaren een van mijn favoriete regisseurs", aldus Schoenaerts. "Het unieke aan hem is zijn fijngevoeligheid, zijn scherpte, zijn temperament, het is een hyper-heftige kerel."

Schoenaerts is ook vol lof over de werkwijze van Audiard. "Hij wil dat iedereen permanent dingen voorstelt. Hij zoekt voortdurend en stelt alles in vraag. Hij wil dat je je in het diepe gooit en dat je niet teert op comfort. Vanaf het moment dat hij merkt dat je je comfortabel voelt, zal hij alles doen om het weg te meppen."

De film zelf omschrijft hij als een verhaal over verzoening en over liefde. "Het is vooral een film over het feit dat mensen elkaar echt nodig hebben om te leven. De film toont dat samen net iets leuker is dan alleen."

Over zijn internationale carrière blijft Schoenaerts nuchter. "Dit is misschien het gevolg van de dingen doen zoals je ze aanvoelt, daar geduldig in zijn en er ook vertrouwen in hebben. Maar het is wel hallucinant. Soms vergeet ik ervan te genieten. (...) Dit is de eerste keer dat ik echt uitkijk naar een première. Dit is zo'n mooi evenement, het festival der festivals, het festival van de echte cinema. Als jonge acteur daar aanwezig mogen zijn, in de officiële competitie, met een film van Jacques Audiard de rode loper op... Dan denk ik: allright, dat moeten we meemaken."

Schoenaerts zal de volledig afgewerkte film vanavond pas voor het eerst zien. De film is vanaf vandaag ook bij ons in de bioscoop te zien.