"Ten" van Pearl Jam heerst over Album 100

"Ten" van Pearl Jam staat dit jaar op 1 in de Album 100 van Studio Brussel. "Nevermind" van Nirvana strandde op de tweede plaats. De grunge-albums spelen al jaren haasje-over aan de top van de lijst.

Van 2006 tot en met 2008 stemden de luisteraars Nirvana naar de top van de lijst. In 2009 en 2010 stond Pearl Jam (foto: Eddie Vedder) op 1 en vorig jaar was het opnieuw de beurt aan Nirvana. Volgens de Studio Brussel-luisteraars zijn deze platen dus de beste aller tijden.

Ook de Belgen doen het, na een minder jaar, opnieuw goed in de lijst. "Worst case scenario" van dEUS stijgt van de 43e naar de 13e plaats. "Absynthe Minded" van Absynthe Minded (foto in tekst) stijgt 52 plaatsen, van 70 naar 18. Ongetwijfeld heeft de mediacampagne rond de release van hun nieuwe album "As it ever was" daarmee te maken. School is Cool staat voor het eerst in de lijst met "Entropology" (op 98). Ook Black Box Revelation staat in de lijst.

Slechts 2 vrouwelijke artiesten stoten door tot in de Album 100: Amy Winehouse en Adele. "The suburbs" van Arcade Fire, vorig jaar de hoogste nieuwkomer op 53, stijgt naar de 9e plaats. De volledige lijst staat op de website van Studio Brussel.

De top 10 van de Album 100

  1. Ten - Pearl Jam
  2. Nevermind - Nirvana
  3. Songs for the Deaf - Queens of the Stone Age
  4. OK Computer - Radiohead
  5. Whatever People Say I Am, That's What I'm Not - Arctic Monkeys
  6. Metallica ("The black album") - Metallica
  7. Dark Side of the Moon - Pink Floyd
  8. Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band - The Beatles
  9. The Suburbs - Arcade Fire
  10. Achtung Baby - U2