Al zwemmend van Oceanië naar Azië

Philippe Croizon, een 43-jarige Fransman die bij een ongeluk 18 jaar geleden zijn ledematen verloor, is erin geslaagd om al zwemmend de overtocht te maken tussen Oceanië en Azië. Het past in zijn voornemen om al zwemmend de overtocht te maken tussen de vijf continenten.

Philippe Croizon verloor zijn ledematen in 1994 bij een ongeluk toen hij bij hem thuis op zijn dak aan het werken was. Hij kreeg een elektrische schok van maar liefst 20.000 volt door zijn lichaam, wat hem bijna letterlijk deed samensmelten met de metalen ladder waarop hij stond. Normaal gezien zou Croizon de schok niet overleefd hebben, maar hij kreeg een tweede zware elektrische schok te verwerken die hem terug tot leven bracht. Hij had wel zulke zware brandwonden opgelopen dat zijn armen en benen geamputeerd moesten worden.

De Fransman werd geïnspireerd om te gaan zwemmen tijdens zijn herstelperiode in het ziekenhuis. Hij zag toen een documentaire over een Engelse vrouw die het 34 kilometer brede Kanaal tussen Frankrijk eerder dat jaar overgezwommen had.

Croizon begon zelf te trainen en werd in 2010 de eerste man zonder ledematen die het Kanaal al zwemmend overstak. Een prestatie die tot dan toe alleen was geleverd door zo'n 900 andere zwemmers zonder handicap.

Croizon bedacht een nieuwe uitdaging: al zwemmend de overtocht maken tussen de vijf continenten. In zijn avontuur wordt hij begeleid door de ervaren langeafstandszwemmer Arnaud Chassery. De eerste etappe heeft hij alvast met succes afgelegd. Hij zwom van Papoea-Nieuw-Guinea (Oceanië) naar Indonesië (Azië). Hij moest daarvoor een "route" van 20 kilometer overzwemmen. Hij klaarde de klus in 7,5 uur.

"Het was heel, heel zwaar", zei Croizon na de zwemtocht. "Het heeft ons 1,5 uur langer gekost dan we verwacht hadden omdat we tegen de stroom in moesten zwemmen." Croizon vertelde nog dat hij onderweg geen haaien en kwallen tegengekomen was. Tijdens de overtocht heeft hij wel het gezelschap gekregen van een man uit Papoea-Nieuw-Guinea, die "uit solidariteit" een eindje meegezwommen heeft.

De Fransman heeft nu nog vier overtochten voor de boeg, en niet van de minste. In juni is hij van plan om de overtocht te maken tussen Golf van Aqaba in Jordanië (Azië), waar het wemelt van de haaien, naar Egypte (Afrika). In juli volgt nog de druk bevaarde zeeroute tussen Marokko (Afrika) en Gibraltar (Europa), en in augustus de ijzig koude Beringstraat tussen Rusland (Europa) en Alaska (Amerika).