Blanke baby's in de minderheid in de VS

In de Verenigde Staten zijn voor het eerst meer baby's van etnische minderheden geboren dan baby's van blanke Amerikanen. Dat blijkt uit een volkstelling, zo meldt de Amerikaanse krant The New York Times.

Het Census Bureau heeft alle geboortes geregistreerd van juli 2010 tot juli 2011. In een jaar tijd werden 1.988.824 blanke Amerikanen geboren en 2.019.176 niet-blanke Amerikanen. Onder niet-blank wordt verstaan: Latino's (26% van de pasgeboren baby's), zwarten (15%), Aziaten (4%) en mensen van gemengd ras (ruim 5%).

"Het is een belangrijk kantelmoment", zegt William H. Frey in The New York Times, omdat het "de transformatie weergeeft van een vooral blanke babyboomcultuur naar een meer geglobaliseerd, multi-etnisch land dat we geworden zijn".

Het kantelmoment was verwacht, omdat al drie generaties lang er grote immigratiegolven zijn geweest. De blanke bevolking is nog altijd in de meerderheid in de VS (63,4%), maar hun aandeel krimpt elk jaar door de vergrijzing.

De gemiddelde leeftijd van de blanke Amerikaan is 42, tegenover 27 voor Latino's. Dat wil zeggen dat de vruchtbare blanke bevolking steeds kleiner wordt, terwijl de Latino-bevolking juist in de vruchtbare piek zit. Verwacht wordt dat het aandeel blanke baby's in de VS nog zal dalen.