Burgemeester en schepen in kartel in Geetbets

Ongeveer één jaar voor de verkiezingen van 2006 veranderde het politieke landschap in Geetbets grondig. Meerderheidspartij CD&V viel uit elkaar in 2 kampen: het kamp Ingrid Claes/Bart Andries en het kamp Benny Munten. Wat begon als een banaal meningsverschil kende verstrekkende gevolgen.

De 17 zetels in Geetbets waren oorspronkelijk als volgt verdeeld: 6 voor CD&V, 4 voor Open VLD, 2 voor DNA en oppositiepartij SP.A had er 5. Maar omdat CD&V burgemeester Munten de rug toekeerde, verliet deze de partij.

Munten trok in zijn kielzog de raadsleden Anny Raemaekers, Marc Velkeneers en Eva Prouvé mee. Het viertal richtte de GVP op (Gemeentelijke Volks Partij) en vormt in oktober een kartel met De Nieuwe Aanpak (DNA) van schepen van Openbare Werken Rik Lassaut.

DNA werd in 2000 opgericht door Lassaut, van oorsprong een liberaal. Samen met burgemeester Munten is hij het kopstuk van de kartellijst. De partij stelt binnenkort haar kandidaten voor. Tot aan de verkiezingen zit de “groep Munten” als onafhankelijke in de gemeenteraad. Ze blijven de huidige coalitie steunen. Op dit ogenblik heeft CD&V dus maar 2 zetels (Ingrid Claes & Bart Andries) meer over.

Bij CD&V zet men alles in op de tandem Ingrid Claes/Bart Andries. Claes is ook de meest ervaren van het duo. Ze is al bijna 20 jaar actief in de politiek en nam ook al een paar keer deer aan nationale en provinciale campagnes. Tussen 2008 en 2010 was zij volksvertegenwoordiger. Bart Andries daarentegen stelde zich in 2006 voor het eerst kandidaat. Hij werd toen met zo’n 450 voorkeursstemmen rechtstreeks verkozen. Bart is de zoon van Marcel Andries, die ruim 40 jaar gemeenteraadslid is in Geetbets. Deze laatste zal als meest ervaren binnen de partij de lijst duwen.

De liberale lijst in Geetbets wordt – net zoals in 2006 - getrokken door schepen van Sport Jo Roggen. Tijdens de vorige legislatuur was Roggen gemeenteraadslid, maar dan op de oppositiebank. Lokale voorzitster Suzy Bangels neemt de 2de plaats in. Lijstduwer is Roland Strouven, die voor de 2de keer deelneemt aan de verkiezingen.

Oppositiepartij SP.A wil voorlopig weinig kwijt over de lijstvorming. Gemeenteraadslid Jean-Pierre Nijns: “Op 25 mei stellen we onze lijst officieel voor aan de pers, voorlopig houden we alles nog stil.”

Nieuwkomer N-VA gaat naar de kiezer met Johan Guldix als lijsttrekker. Hij was oud-medewerker van senator Danny Pieters en was bij de oprichting van de partij de eerte nationale voorzitter van Jong N-VA. Rummenaar Jos Coelmont zal de lijst duwen. Hij kan rekenen op een internationale en technische carrière van ruim 35 jaar.

Frank Boeckaerts

lees ook