IMF schort contacten met Griekenland op

Het Internationaal Muntfonds (IMF) gaat alle contacten met Griekenland opschorten tot na de verkiezingen van 17 juni. Die beloven cruciaal te worden voor de toekomst van Griekenland en mogelijk ook van de eurozone.

Nadat de politieke partijen er de voorbije dagen niet in slaagden om een regering met een meerderheid in het parlement te vormen en ook president Karolos Papoulias daar niet in slaagde, is beslist om op 17 juni nieuwe verkiezingen te houden.

Intussen is een interim-regering aangetreden wiens belangrijkste taak het is om die verkiezingen te organiseren. Of er daarna een werkbare meerderheid uit de bus komt die het hervormings- en besparingsbeleid kan voortzetten, blijft nog de vraag.

Hoe dan ook heeft het Internationaal Muntfonds (IMF) nu beslist om alle contacten met Griekenland op te schorten tot na de verkiezingen. Als er dan een nieuwe regering tot stand komt, wil het IMF de contacten opnieuw openen.

Net vandaag heeft de kredietbeoordelaar Fitch de rating van Griekenland met een stap verlaagd van B- naar CCC, wat vertaald kan worden als "erg speculatief". Fitch reageert zo op de politieke chaos in Athene en op de mogelijke exit van Griekenland uit de eurozone.

IMF houdt Griekenland overeind

Het IMF speelt samen met de Europese noodfondsen een cruciale rol bij de reddding van Griekenland. In mei 2010 beloofde het IMF voor 30 miljard euro in het eerste hulpplan van 110 miljard euro voor Athene. Daarvan is nu al twee derde uitbetaald.

In april van dit jaar stapte het IMF voor 28 miljard euro in het tweede hulpplan van 130 miljard euro voor Griekenland. Eind deze maand zou een schijf van 1,6 miljard euro worden uitbetaald, maar het IMF had als voorwaarde gesteld dat er dan een echte regering moest zijn. De huidige interimregering voldoet blijkbaar niet.

Zonder dat geld kan Griekenland de schulden niet meer terugbetalen, evenmin als de lonen van de ambtenaren, de pensioenen, uitkeringen en andere kosten.

Die hulp is evenwel gekoppeld aan forse besparingen en een hervormingsplan dat de Griekse economie competitiever moet maken. Net dat hulpplan leidt tot woede bij de bevolking en de huidige politieke impasse.

Toch werkbare meerderheid?

Intussen is in Griekenland een nieuwe peiling verschenen die de conservatieve Nea Dimokratia toch opnieuw uitroept tot grootste partij met 26% van de stemmen tegenover 23,7% voor de radicaal linkse Syriza. De voorbije peilingen hadden Syriza tot grootste gekroond en die partij is erg gekant tegen besparingen.