Laarne: Velen voelen zich geroepen

In Laarne wil de grootste meerderheidspartij Open VLD (9 zetels) de coalitie met de SP.A en de N-VA (elk 1 zetel) voortzetten. Maar ook de oppositiepartijen CD&V (8 zetels) en KLIK (Kalken & Laarne i/d Kijker, 2 zetels) hebben beleidsambities. Dat de N-VA een monsterscore zal behalen, betwijfelen de andere partijen sterk.
Open VLD-burgemeester De Baerdemaeker is lijstrekker en zal de volle zes jaar uitdoen als burgemeester.

Niet bang van de N-VA

Zowel bij Open VLD, SP.A, CD&V en KLIK is te horen dat ze “niet bang” zijn van de N-VA. Algemeen wordt verwacht dat de partij beter zal scoren dan de huidige ene zetel, maar burgemeester Ignace De Baerdemaeker (Open VLD) ziet ze “niet van één naar zes gaan. In een kleine gemeente stemmen de kiezers toch anders dan in een grote stad. Het zal er dus vooral van afhangen wie ze op hun lijst zetten”. Lijstrekker van de N-VA is Filip Dierickx (arts, ex-CD&V en -LDD).

Alles bij het oude

Open VLD-burgemeester De Baerdemaeker laat er geen twijfel over bestaan: hij is lijstrekker en zal, als hij de kans krijgt, de volle zes jaar uitdoen als burgemeester. Het zal dan zijn derde termijn zijn.

In Laarne deden een tijdlang geruchten de ronde dat de burgemeester zich niet meer kandidaat zou stellen of toch niet de volledige termijn zou uitdoen wegens gezondheidsproblemen, maar die geruchten wuift De Baerdemaeker resoluut weg.

Naast de burgemeester staan ook alle schepenen en gemeenteraadsleden op de lijst. Zij krijgen het gezelschap van een mix van nieuwe jonge mensen, zoals Gert Jan De Wilde. zoon van ex-wielrenner Etienne, en actieve senioren zoals Jannine Moerman, mevrouw Albert Van Damme. Het kan maar beter op wieltjes lopen, zullen ze gedacht hebben bij Open VLD.

Toch was de lijstvorming niet altijd even makkelijk, zegt lijsttrekker De Baerdemaeker: “Het was vooral moeilijk om vrouwen te vinden. Mannen waren er genoeg, we hebben er zelfs moeten weigeren. Maar ik hoor dat dat bij alle partijen een probleem is.”

CD&V

Bij de grootste oppositiepartij CD&V wordt fractieleider Alex De Smet lijsttrekker. Plaatsen twee en drie zijn voor gemeenteraadsleden Gerda Van Hulle en Koen De Wilde; lijstduwer is raadslid Vincent De Wilde. CD&V schuift enkele nieuwe kandidaten naar voren (Miriam De Geest, Gert Schelstraete), maar is ook nog op zoek naar één of twee jonge mensen.

KLIK

Bij de tweede oppositiepartij KLIK is Marc De Vreeze lijsttrekker. De rest van de lijst wordt eind juni bekendgemaakt.

Koen Braeckman

lees ook