Nieuwe peilingen fluiten Syriza terug

In Griekenland geeft een nieuwe peiling nu aan dat er binnenkort mogelijk toch een meerderheid komt die bereid is om hervormingen door te voeren. Intussen heeft de interimregering de eed afgelegd.

De recente verkiezingen hebben een onmogelijke situatie opgeleverd waardoor drie of vier formatiepogingen mislukt zijn. De radicaal linkse partij Syriza, nu officieel de tweede van het land, blijft zich verzetten tegen de besparingen en hervormingen die nodig zijn om buitenlandse financiële steun te krijgen.

Er komen nu op 17 juni nieuwe verkiezingen en uit recente peilingen bleek dat Syriza nu zelfs de grootste partij van het land zou worden. In dat geval zouden de verkiezingen wellicht leiden tot een exit van Griekenland uit de eurozone en een bankroet met alle gevolgen voor het internationale financiële systeem.

Een nieuwe peiling geeft nu echter aan dat de conservatieve Nea Dimokratia 26% van de stemmen zou halen en Syriza slechts 23,7%. Bovendien zou er nu volgens die peilingen wel een meerderheid in het parlement komen die bereid om het besparingsbeleid voort te zetten.

Analisten zien verschillende redenen daarvoor. Zo hebben de Griekse kiezers in de voorbije stembusslag hun ongenoegen kunnen ventileren, maar zijn ze nu bang voor de totale chaos en het isolement van hun land. De druk van de Europese Unie en het IMF op Athene neemt immers toe. 

Interim-regering in functie

Vandaag is in Athene de interim-regering van premier Pikramenos (foto onder rechts) is voorzitter van de Griekse Raad van State en werd gisteren door president Karolos Papoulias (foto links) aangesteld tot premier ad interim. Hij krijgt een 16-koppige ministerraad, bestaande uit universitairen, een gepensioneerde legergeneraal, een diplomaat en een enkele technocraten.

De belangrijke portefeuille voor Financiën gaat naar Georgios Zannias, een hoge ambtenaar van dat departement die nauw heeft samengewerkt met alle vorige ministers van Financiën.Hij heeft Griekenland de voorbije jaren ook telkens bij belangrijke bijeenkomsten van de Europese Unie vertegenwoordigd.

Wettelijk bindende beslissingen mag de interim-regering niet nemen. Ze moet het beleid van de vorige regering verderzetten.

Maar de belangrijkste taak van de interim-regering is de nieuwe verkiezingen op 17 juni voorbereiden. Omdat de leiders van de drie grootste partijen na de verkiezingen op 6 mei geen regering rond zich konden vormen, moeten er nieuwe verkiezingen komen.