Optochten tegen het homofobe geweld en homohaat

In Brussel en in Luik zijn er optochten gehouden tegen homohaat. 17 mei is de internationale dag tegen homofobie. In de Luikse optocht ging speciale aandacht naar Ihsane Jarfi, de jongeman die twee weken geleden vermoord werd teruggevonden, mogelijk omdat hij homo was.

Zowel in Brussel als in Luik stapten tientallen mensen op in de manifestaties. Op de Place Saint-Lambert in Luik werden toespraken gehouden en werd ook twee minuten stilte gehouden voor Jarfi. "Vandaag gaat het erom hulde te brengen aan de slachtoffers van homofobie overal in de wereld, naar aanleiding van de dag van 17 mei", zei Nicolas Di Chiara van Alliage, de organisator van de optocht in Luik. Alliage is een organisatie voor de bescherming van homoseksuelen.

"Zelf heb ik nog nooit met geweld te maken gekregen, maar ik ben wel bang als ik uitga in het homomilieu in Brussel", zegt een jongeman die mee opstapte in Brussel. "Met mijn vriend heb ik ook al de afspraak gemaakt dat als we bijvoorbeeld een groep allochtone jongeren zien die ons mogelijk zouden aanspreken, dat we dan de straat gewoon oversteken."

Burgemeester Freddy Thielemans (PS) van Brussel vindt dat het gemeentebestuur ook zijn verantwoordelijkheid moet nemen tegen het homofobe geweld waarvan de laatste tijd steeds vaker melding gemaakt wordt. "Ik ben ervan overtuigd dat we moeten reageren. We moeten ervoor zorgen dat er een reactie komt en dat doen wij tenminste binnen de Brusselse politie."

Toch is ook daar sprake van discriminatie. "Er zijn een paar problemen", zegt hoofdinspecteur Laetitia Delpierre. "Sommige collega's willen niet werken met iemand die gay is, of de homoseksuele collega mag niet samen met de heteroseksuelen in de douches."

Regenboogvlaggen bij de gemeenten

De holebivereniging çavaria heeft de Vlaamse gemeenten gevraagd om de regenboogvlag uit te hangen om zo hun solidariteit met de holebi- en transgendergemeenschap te tonen en om te benadrukken dat de gemeenten de holebi's een plaats zullen geven in hun beleid.

48 gemeenten hebben de vlag al gehesen. Een lijstje van die gemeenten is te vinden op de website van Zizo. Cavaria hoopt dat nog meer gemeenten de komende maanden de regenboogvlag zullen uithangen. 

"In een jaar waar er gemeenteraadsverkiezingen zijn, lijkt ons dat geen loze symbolische daad", zegt Yves Aerts van çavaria. "Er wordt bij onze thema's vaak uitgekeken naar federale of Vlaamse initiatieven, maar die moeten waargemaakt worden in de gemeenten zelf."

De houding van het gemeentepersoneel bepaalt dan ook vaak of een holebi of transgender zich er thuis kan voelen of niet, zegt de vereniging. "Denk maar aan de houding van de schepen bij het huwen van twee mannen, de aandacht van de leerkracht in de gemeenteschool met moedertjesdag, de manier waarop de loketbediende van de burgerlijke stand de transgender aanspreekt die om zijn nieuwe identiteitskaart komt. Het gaat over de jongere die zijn coming-out wil doen in de sportclub, maar dat niet durft. Voor hen kunnen de lokale overheden een ondersteunend beleidskader bieden."