Proces Mladic voor onbepaalde tijd stilgelegd

Voor het VN-tribunaal in Den Haag is het proces tegen de voormalige Bosnisch-Servische leider Ratko Mladic geschorst. De voorzitter van het proces, Alphons Orie, had het over "onregelmatigheden" in de overdracht van documenten aan de verdediging. Het proces zou maanden vertraging kunnen oplopen.

Het proces was pas gisteren van start gegaan. Mladic staat terecht voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid tijdens de oorlog in Bosnië (1992-1995), waarin naar schatting meer dan 100.000 mensen omkwamen.

Vandaag werd het proces alweer abrupt afgebroken. Voorzitter Alphons Orie (grote foto) had het over "aanzienlijke fouten" die de aanklagers hebben gemaakt bij het vrijgeven van documenten en mogelijk bewijsmateriaal. De aanklagers zijn verplicht om alle mogelijke bewijslast ook vrij te geven aan de advocaten van Mladic, en dat is niet gebeurd.  De aanklagers hebben de fout erkend en hebben geen protest aangetekend.

Orie zei dat rechters nu "de grootte en impact" van het probleem zullen bepalen. Ze zullen zo snel mogelijk een nieuwe startdatum bepalen, maar sommigen vrezen dat het proces maanden vertraging kan oplopen. De advocaten van Mladic eisen zes maanden uitstel. Het aanvoeren van bewijsstukken zou in principe op het einde van de maand plaatsvinden.

Mladic stond aan het hoofd van de Bosnisch-Servische troepen tijdens de beruchte belegering van Sarajevo waarbij 10.000 doden vielen. Er zijn ook andere aanklachten zoals de terechtstelling van duizenden jongens en mannen na de verovering van Srebrenica. Mladic ontkent, maar riskeert levenslange opsluiting.