Spaanse Sofia gaat niet naar feest van Elizabeth

De Spaanse koningin Sofia zal niet aanwezig zijn op het diamanten jubileum van de Britse queen Elizabeth II begin juni. Dat gebeurt op verzoek van de Spaanse regering die in conflict ligt met Groot-Brittannië over de enclave Gibraltar.
Queen Elizabeth (midden) en koningin Sofia (uiterst rechts) op het gouden jubileum van Elizabeth 10 jaar geleden.

De Spaanse regering liet aan haar koningin verstaan dat het "in de huidige omstandigheden niet gepast zou zijn, mocht koningin Sofia het jubileum van koningin Elizabeth bijwonen". Dat zei een persmedewerker van het Spaanse koningshuis.

Gibraltar is een van de Britse overzeese gebieden. Het ligt in het zuiden van het Iberische schiereiland. Hoewel het met de verdragen onder de naam "Vrede van Utrecht" in 1713 officieel Brits grondgebied werd, bleef de zaak moeilijk liggen in Spanje. Vooral de laatste jaren ligt de zaak weer op tafel.

Gibraltar is voor een groot stuk soeverein en is slechts voor Defensie of Buitenlandse Zaken afhankelijk van de Britse beslissingen. Maar Spanje meent dat de enclave onder de Spaanse autoriteit moet vallen, met respect voor de reeds verworven soevereiniteit. De bevolking van Gibraltar ziet dat niet zitten en wil liever onder Brits gezag blijven.

Elk bezoek van Britse hoogwaardigheidsbekleders of royalty's stuit op verzet van Spanje. Vorige week protesteerde Madrid tegen het bezoek dat prins Edward en zijn echtgenote Sophie Rhys-Jones van 11 tot 13 juni aan Gibraltar brengen. Het laatste bezoek van een lid van de Britse koninklijke familie dateert van 2009 toen prinses Anne naar Gibraltar ging. Ook toen reageerde Madrid afwijzend.