VS stuurt opnieuw ambassadeur naar Myanmar

Voor het eerst in 22 jaar hebben de Verenigde Staten opnieuw een ambassadeur naar het Zuidoost-Aziatische land Myanmar (Birma) gestuurd. VS-president Barack Obama wil zo de voorzichtige liberalisering in dat land een handje toesteken.

VS-president Barack Obama heeft "een nieuw hoofdstuk" aangekondigd in de relaties tussen de twee landen. Daardoor komt er voor het eerst in 22 jaar opnieuw een Amerikaanse ambassadeur in Myanmar.

Obama wil zo een kans geven aan de overgang van een militaire dictatuur naar een burgerregering die in Myanmar aan de gang is. Echt veel vrijheid is er nog wel niet, want de macht is sinds enkele jaren in handen van gewezen militairen die voor de gelegenheid uit het leger gestapt zijn.

Toch werden onlangs oppositieleidster en Nobelprijswinnares voor de Vrede Aung San Suu Kyi (boven) en veel van haar aanhangers bij tussentijdse verkiezingen in het parlement verkozen.

De westerse landen bouwen nu geleidelijk hun sancties tegen Myanmar af, maar blijven waakzaam. De sancties tegen mensen die zich bezondigd hebben aan schendingen van de mensenrechten blijven van kracht.