23.000 euro boete voor Franse kleuter

Een 4-jarige jongen heeft van de Franse politie in Cannes een boete van 23.138 euro ontvangen omdat zijn ouders het inschrijvingsbewijs van hun auto op zijn naam hadden gezet. Door een lacune in de wetgeving konden de ouders het voertuig op zijn naam inschrijven. Zo probeerden ze boetes te ontlopen.

Sinds de jaren 80 laat een Frans ministerieel besluit toe dat ook minderjarigen een voertuig op hun naam kunnen inschrijven. Het besluit is bedoeld voor 16- en 17-jarigen die op weg zijn om hun rijbewijs te behalen.

In theorie had de kleuter bestraft moeten worden voor zo’n 70 inbreuken op de wet waar de ouders zich schuldig aan hadden gemaakt. Het ging om snelheidsovertredingen, fout parkeren, rijden zonder technische keuring en het niet betalen van tolgeld. Maar de ouders werden vrijgesproken voor de meeste feiten omdat ze volgens de Franse wet niet verantwoordelijk zijn.

De boetes voor het niet betalen van tolgeld en rijden zonder technische keuring bleven wel nog op de teller staan. En die boetes, samen goed voor 23.000 euro, komen nu op de schouders van het jongetje terecht.

lees ook