"EU heeft noodscenario, meer kan ik niet zeggen"

"De Europese Unie en de Europese Centrale Bank werken aan een noodscenario om een domino-effect te vermijden bij een Griekse exit." Dat zegt Europees commissaris voor Handel Karel De Gucht (Open VLD) in De Standaard. "Het eindspel is ingezet."

"Het eindspel is ingezet en hoe dat zal aflopen, weet ik niet", zegt De Gucht. "De vraag is of iedereen koelbloedig zal kunnen blijven." De Grieken moeten na de mislukte formatie opnieuw naar de stembus op 17 juni.

"Griekenland moet de besparingen die de EU oplegt, uitvoeren. Dat is de enige rationele optie", zegt De Gucht in De Standaard. Maar in de peilingen doen partijen die dat plan niet willen uitvoeren het goed. "De Griekse bevolking wijst niet alleen de besparingsmaatregelen af, maar ook de partijen die het land 40 jaar bestuurd hebben. Het zijn wanhopige mensen."

De Gucht denkt wel dat Griekenland in de monetaire unie zal blijven. "Je kan ook een referendum krijgen over al dan niet uit de euro stappen en dan kunnen de Grieken totaal anders stemmen."

En als Griekenland dan toch de eurozone verlaat, betekent dat niet het einde van de euro, denkt De Gucht. "Het idee dat Europa in elkaar zakt als het met Griekenland fout afloopt, klopt niet. Maar Griekenland stort wel in elkaar, dat is zeker."

Volgens De Gucht is ook het besmettingsgevaar voor de rest van de eurozone geweken. "Anderhalf jaar geleden was er misschien wel gevaar voor een domino-effect, maar vandaag zijn de Europese Centrale Bank en de Europese Commissie bezig met noodscenario's. Maar meer kan ik daarover niet vertellen."