"Gasten van Queen hebben bloed aan de handen"

In Groot-Brittannië is er felle kritiek van activisten op de gastenlijst voor het diner ter ere van het jubileum van koningin Elizabeth. De koningen van Bahrein en Swaziland komen op bezoek.
Koning Mswati en prins Charles in 1997.

Queen Elizabeth zit dit jaar 60 jaar op de troon. Daarom houdt ze vandaag een lunch en een diner met buitenlandse staatshoofden en regeringsleiders.

Koning Mswati III van Swaziland komt op bezoek. Hij is een van de rijkste monarchen ter wereld. Mswati heeft een tiental vrouwen en die hebben allemaal hun eigen paleis. Maar zijn bevolking leeft in barre armoede.

Ook koning Hamad al-Khalifa steekt vandaag zijn benen onder tafel in Londen. En op hem komt ook veel kritiek. Net als in andere Arabische landen is de bevolking in Bahrein het afgelopen jaar in opstand gekomen. Maar met hulp van Saudische tanks heeft het regime in de eilandstaat Bahrein die opstand bloedig de kop ingedrukt.

"De Queen nodig tirannen uit om haar diamanten jubileum mee te vieren", zegt mensenrechtenactivist Peter Tatchell. "Dit is een schokkende misrekening, een schande voor onze monarchie en een schop in het gezicht van de betogers in de totalitaire regimes. Die gasten hebben bloed aan hun handen."

Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat "de kwestie aangekaart zal worden". Buckingham Palace zelf wil niet reageren.