"Wat is er toch met Carla Bruni gebeurd?"

Het was een "moment de tristesse" voor de vele fans van Carla Bruni, afgelopen dinsdag, toen Nicolas Sarkozy de presidentsscepter doorgaf aan zijn opvolger. Het leek zelfs alsof de triestheid volledig over de ex-presidentsvrouw neergedaald was. Ietwat onverzorgd, casual gekleed en het gezicht te strak in de plooi was ze maar een schim van de Franse first lady, die ze sedert februari 2008 door haar huwelijk met Sarkozy werd en die nadien waar dan ook haar land vertegenwoordigde.

De wereld leerde de knappe, zweverige en goedlachse Bruni aan de zijde van Sarkozy pas echt kennen tijdens het officieel bezoek van hen beiden aan Egypte in december 2007 (zie kleine foto links). Niet alleen Sarkozy straalde, maar ook Bruni zelf. Met brede glimlach maakte ze komaf met de vooral vele verwijtende opmerkingen wat zo’n vrouw, een gewezen fotomodel en populaire chanteuse, toch zag in "het kleine mannetje uit Parijs".

Maar Bruni oefende haar taak als first lady met verve uit en wist fotografen met haar charme en stijl steeds opnieuw de lens naar haar te doen richten. Wat het voor andere first ladies niet altijd even makkelijk maakte. Zo schreef Sarah Brown, vrouw van de voormalige premier van Groot-Brittannië Gordon Brown, in haar memoires: "Officiële aangelegenheden maakten me altijd zenuwachtig, om dan nog maar te zwijgen van mijn haar, mijn kleren en houding, wanneer ik naast een supermodel moest poseren." In haar paarse jas veegde ze in 2008 Brown, in klassiek zwart en wit, helemaal van de rode loper (zie kleine foto beneden).

Bruni wist steeds de juiste toon te zetten met haar kleren, stijlvol, smaakvol, zelden overdreven en dus altijd met een zweem van "een meisje van dertien in een dozijn". Dat beeld bevestigde vorig jaar ook ontwerper Roland Mouret die Bruni al van haar 16e kende en heel vaak voor officiële gelegenheden kleedde: "Ze is helemaal geen diva en stelt iedereen op haar gemak. Ze kan op een verbazingwekkende manier over wat dan ook praten. Mensen denken dat ze het hoog in haar bol heeft en dat werken met haar moeilijk is. Maar dat is het helemaal niet."

Toch leek Bruni, vooral na de geboorte van haar dochter Giulia in oktober 2011, er plots helemaal anders uit te zien en dat leidde tot speculaties. De Amerikaanse huidexpert Ben Behman liet er geen twijfel over bestaan: "Carla heeft te veel botox gebruikt.” De Britse plastische chirurg Alex Karidis bevestigde: “Ze toont alle klassieke tekenen van een verknochtheid aan botox en plamuursel." De Britse tabloid Daily Mail omschreef haar transformatie als volgt: "Haar frisse looks zijn veranderd in iets veel vreemders."

En dan was er nu het afscheid van het Elysée (zie foto bovenaan), waar de 44-jarige Bruni volledig in de schaduw kwam te staan van de nieuwe Franse first lady, Valerie Trierweiler. Al hunkerden velen al snel naar de oude tijd met Bruni door Trierweilers stijl als "elegant, maar met de uitstraling van een huisvrouw" te omschrijven.

Of zoals een van de reacties op een internetforum: "Laten we Bruni vooral herinneren van toen ze nog niet met Sarkozy getrouwd was"…

lees ook