"We moeten iedereen het licht en de zon gunnen"

"Verbied nachtwinkels om alcohol te verkopen tussen middernacht en 6 uur 's morgens." Dat stelde Open VLD-senator Bart Tommelein vanmorgen voor. Hij vindt de nachtwinkels valse concurrentie voor de horeca. De zelfstandigenorganisatie Unizo is tegen, net als het NSZ. "We moeten iedereen het licht en de zon gunnen."

"Nachtwinkels ontstaan in uitgaansbuurten. Jongeren drinken alcohol op straat en maken dan amok. Heel wat steden en gemeenten willen de verkoop van alcohol in nachtwinkels aan banden leggen. Maar door de Raad van State worden ze tegengehouden omdat er op federaal vlak geen regels gelden", zegt Tommelein in "De ochtend". Hij wil daar verandering in brengen.

"Horecazaken zijn wel gebonden aan allerlei regels. Als er iemand sterft door alcoholgebruik in hun zaak, zijn zij zelfs aansprakelijk. Maar voor de nachtwinkels gelden geen regels. Nachtwinkels verkopen goedkope alcohol, maar dragen niet de gevolgen. Terwijl ze zo wel veel overlast veroorzaken."

Een liberaal die alcoholverkoop in nachtwinkels wil verbieden? "Ik weet dat hierover discussie zal ontstaan. Maar vrijheid stopt als het gaat om valse concurrentie en om overlast", verdedigt Tommelein zijn voorstel.

"In de Senaat spreken we nu ook over een voorstel om alcoholverkoop 's nachts te verbieden langs de snelwegen. Daarover zijn de meeste mensen het wel eens", meent Tommelein.

"In andere landen, onder meer in Frankrijk, is 's nachts geen alcohol meer te vinden. Ik ben voor nachtwinkels, maar wie goedkope alcohol wil, moet zijn drank maar kopen voor middernacht", zegt de senator.

Horeca Vlaanderen steunt Tommeleins voorstel en heeft het over "een goede maatregel". Horeca Vlaanderen wijst erop dat er bij alcoholverkoop in nachtwinkels nu "nul controle" is en dat "nachtelijke ongecontroleerde alcoholverkoop vaak voor problemen zorgt."

Unizo: "Als ze maar wettelijk in orde zijn"

De reactie van Unizo liet niet lang op zich wachten. De zelfstandigenorganisatie vreest dat een verbod de doodsteek kan betekenen voor veel nachtwinkels. Bovendien, zegt Unizo, hebben horecazaken geen probleem met nachtwinkels zolang ze wettelijk in orde zijn.

Luc Ardies van Unizo neemt het op voor de bonafide winkels en wijst erop dat de verkoop van alcohol een wezenlijk onderdeel is van hun omzet en hun levensvatbaarheid als onderneming. "We moeten iedereen het licht en de zon gunnen, op voorwaarde dat ze op een legale manier hun zaak exploiteren", aldus nog Ardies.

Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) schiet het voorstel van Tommelein af. "Waarom wordt de handelaar opnieuw in het vizier genomen? Het is in de eerste plaats aan de consument om verstandig met alcohol om te gaan."

In enkele steden al een gedeeltelijk verbod

Enkele steden leggen de alcoholverkoop in nachtwinkels al aan banden. In Brugge mogen nachtwinkels van donderdag tot en met zondag tijdens de zomermaanden geen alcohol verkopen. In Oostende, de thuisstad van Tommelein, mag 's nachts geen drank met een alcoholpercentage van hoger dan 5 procent verkocht worden. En in Gent mochten nachtwinkels in 2010 tien dagen lang geen alcohol verkopen na 1 uur 's nachts. Maar dat was eerder een zet van het stadsbestuur om de Gentse Feesten gratis te houden.