Behoudt CD&V absolute meerderheid in Londerzeel?

Londerzeel wordt sinds mensenheugenis bestuurd door een absolute meerderheid van christendemocraten. Maar die lijst valt nu in drie delen uit elkaar, en het is de vraag of de CD&V-lijst van burgemeester Jozef De Borger nog de meerderheid kan halen. De inzet van de verkiezingen is met andere woorden bijzonder hoog.
Het is de vraag of de CD&V-lijst van burgemeester Jozef De Borger nog de meerderheid kan halen.

Burgemeester Jozef De Borger (CD&V) behaalde met zijn CD&V-lijst in 2006 met 15 van de 25 zetels (ruim 54 procent) nog de absolute meerderheid. Op zijn lijst stonden ook twee N-VA-kandidaten, maar de CD&V-lijst werd geen CD&V-N-VA-kartel.

De twee N-VA-verkozenen, huidig federaal parlementslid Nadia Sminate en Koen Moeyersons gaven al te kennen dat ze met een eigen lijst zullen deelnemen aan de verkiezingen. Die wordt getrokken door Nadia Sminate.

Ook schepen Conny Moons (1.092 voorkeurstemmen in 2006) scheurt zich van de CD&V-lijst van Jozef De Borger af, na een reeks interne conflicten binnen CD&V-Londerzeel over onder andere de lijstvorming. Conny Moons stelt zich kandidaat met een eigen lijst die de naam "Londerzeel Warm en Dynamisch" krijgt, kortweg "LWD".

CD&V eiste dat Conny Moons haar schepenmandaat zou afstaan, maar daar ging ze niet op in. Ze is momenteel onafhankelijk schepen zonder bevoegdheden.

De CD&V-lijst valt met de komende gemeenteraadverkiezingen dus uiteen in drie lijsten: CD&V, N-VA en LWD.

Houdt De Borger stand?

Hoeveel zetels burgemeester Jozef De Borger met zijn CD&V-lijst kan veiligstellen, is koffiedik kijken, maar tijdens de laatste verkiezingen haalde hij als lijsttrekker wel nog 3.174 voorkeurstemmen.

De Borger wordt opnieuw lijsttrekker van CD&V-Londerzeel en ambieert daarmee een vierde ambtstermijn. Op de tweede plaats staat nieuwkomer Greet Segers (33) uit Malderen. Huidig schepen Veerle Langbeen staat derde. Lijstduwer is huidig schepen Jenny Goossens.

Lonkt beleidsdeelname voor huidige oppositie?

Oppositiepartijen SP.A en Groen konden in 2006 samen met Spirit 5 zetels binnen halen. SP.A en Groen starten voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 samen een "open project" naar aanleiding van het geruzie binnen CD&V-Londerzeel over de lijstvorming.

 

Fractieleider Tom Troch van SP.A licht toe: “Door het uitvechten van interne conflicten binnen CD&V, blokt men elkaars projecten af. Dit hypothekeert de toekomst van Londerzeel. Daarom starten we met een open project voor Londerzeel".

"Naast de vaste waarden van SP.A en Groen willen we zoveel mogelijk inwoners warm maken om mee de schouders te zetten onder ons project voor een beter Londerzeel. We willen niet alleen met onze twee partijen samenwerken, maar met eenieder die bezorgd is om onze gemeente. Partijlidmaatschap is niet vereist, wel engagement voor de gemeente”, aldus Troch. Daarmee geeft hij duidelijk aan klaar te zijn voor beleidsdeelname in een mogelijke coalitie. Tom Troch was eerder ook gedeputeerde in de provincie Vlaams-Brabant.

Het is op 14 oktober ook uitkijken wat Open VLD zal doen. De liberalen haalden vorige keer met de lijst nog één zetel binnen.

Vlaams Belang haalde in 2006 vier zetels, en volgens senator Bart Laeremans (VB) zullen de inwoners van Londerzeel ook deze keer voor Vlaams Belang kunnen stemmen. Kandidaten worden later bekendgemaakt.

Joris Herpol

lees ook