Borgerhouts mobiliteitsspook beheerst politieke strijd

Marij Preneel (Groen) krijgt de moeilijke opgave om de leemte van Van Besien op te vullen. Nahima Lanjri trekt voor CD&V en Ledy Broeckx moet stabiel blijven met Vlaams Belang. Maar het mobiliteitsplan zal het gespreksonderwerp zijn voor én na 14 oktober.

Voor oppositiepartij Open VLD was het machteloos nagelbijten de voorbije zes jaar. Na de verhuis van districtslid Hugo Michiels gingen collega's Kris Matheusen en Lily De Munck zetelen als onafhankelijke. Open VLD had dus geen vertegenwoordiger meer in de districtsraad. "Het verbaast me ook niet dat Matheusen en De Munck nu op de lijst van N-VA gaan staan", zegt plaatselijke voorzitter Bob Vercauteren.

Jonge liberale begrafenisondernemer op één

De liberalen zetten zo goed als zeker Thomas Heiremans op plaats één van de lijst. Heiremans zette zijn eerste politieke stappen eind 2011. Hij werd toen secretaris van de plaatselijke afdeling in Borgerhout. Met het lijsttrekkersschap zet de begrafenisondernemer van uitvaartcentrum Heiremans, nu al, een grote stap.

"Het is misschien een grote stap, maar wel eentje die nodig is", zegt Heiremans. "Je leeft hier dag in dag uit in Borgerhout en dan vind je veel zaken storend. Spijtig genoeg is de enige manier om daar iets aan te veranderen, in de politiek stappen."

Heiremans kan zich vinden in het doel van voorzitter Vercauteren. "Van twee naar drie zetels groeien is een realistisch objectief." Vercauteren zelf hoopt met zijn jonge kandidaat, Heiremans is 31, een "breder publiek" aan te trekken.

Van Besien stapt naar 't stad

In Borgerhout heeft elke partij wel iets te zeggen over het mobiliteitsdossier. De oppositiepartijen spreken zich vol onbegrip uit over de situatie en bieden, naar eigen zeggen, een beter alternatief. Marij Preneel (Groen) is districtsschepen voor Mobiliteit.

Wouter Van Besien (grote foto) zet de stap naar 't stad en dus krijgt Preneel de kans als lijsttrekker in het district Borgerhout.

“Een complexer thema dan het mobiliteitsprobleem, kan ik mij moeilijk inbeelden”, vertelt Preneel. “Het wordt ongetwijfeld een belangrijk verkiezingsthema.” Groen zal overigens terug een kartel vormen met SP.A. Na een uitmuntende score in 2006 en een, naar eigen zeggen, “heel degelijk” bestuur waren er geen redenen om de samenwerking stop te zetten.

Volgens Preneel is de enorme bevolkingsdichtheid in Borgerhout de basis van de mobiliteitsstrop en de aanhoudende problemen. “Vaak is passeren langs een drukke straat gewoon onmogelijk. Als iemand zijn of haar geduld verliest, gebeuren er heel vaak ongevallen.”

De oppositiepartijen halen nu al snoeihard uit naar het “wanbeleid” op vlak van mobiliteit. In de aanloop naar 14 oktober zal de storm niet gaan liggen, integendeel. “Wij blijven hoe dan ook achter een leefbaar en verkeersveilig Borgerhout staan, als de N-VA als “autopartij” naar de kiezer wil is dat hun zaak.”

Mysterieuze N-VA en twijfelend Vlaams Belang

Wat die N-VA van plan is in Borgerhout is nog niet helemaal duidelijk. “Een eigen lijst komt er, net als in de andere districten, sowieso”, zegt plaatselijk bestuurslid Patrick Paredaens. “Over een mogelijke lijsttrekker wil ik nog niet communiceren, dat zal tijdens een algemene voorstelling gebeuren op 26 mei.”

In de wandelgangen valt echter vaak de naam van Alain Herremans, uitbater van een plaatselijke speelgoedwinkel. Als we Herremans zelf contacteren blijft hij op de vlakte. “Er zijn heel wat lokale partijen die mij al gepolst hebben. Maar ik bekijk het nog allemaal, nu kan ik nog geen uitsluitsel geven”, klinkt het terughoudend.

Bij Vlaams Belang moeten ze het vertrek van boegbeeld en rasecht Borgerhoutenaar Walter Wegge zien op te vangen. Ex-VNJ-leidster (Vlaams Nationaal Jeugdverbond) Ledy Broeckx zal het heft in handen moeten nemen. Bij de vorige stembusgang verloor Vlaams Belang voor het eerst een zetel in Borgerhout. Nu N-VA een eigen lijst indient, lijkt “schade beperken” het credo te worden.

“We hebben dezelfde standpunten als de N-VA, waarom kunnen we dan met hen niet in zee?”, zegt Broeckx en zet zo de deur op een kier voor een rechts front. “Het districtsbestuur hanteert nog de strategie: ook al vindt de burger het niet leuk, we gaan het toch doorvoeren”, is Broeckx scherp. “Dat zal de groenrode coalitie duur komen te staan op 14 oktober.”

CD&V strijdt met “open vizier”

Nahima Lanjri krijgt plaats één op de CD&V-lijst. Geboren en getogen in Borgerhout, ex-senator en nu volksvertegenwoordiger in de Kamer, Lanjri kan ervaring en een sterke lokale verankering voor de dag leggen. Zelf hoopt ze met haar “koppigheid en doorzettingsvermogen” een verschil te maken.

“Wij willen naar een Borgerhout waar iedereen zich goed voelt. De leegstand aanpakken en renoveren, dit district moet terug bruisen”, zegt Lanjri.

Ook zij laat het mobiliteitsprobleem niet onbesproken. “Verkeer weren uit woonstraten, daar ben ik mee akkoord. Maar we gaan Borgerhout toch niet in onnodig in twee stukken kappen?”, stelt Lanjri zich de vraag.

De CD&V-politica trekt alvast heel enthousiast naar de kiezer. Ex-kartelpartner N-VA doet dat nu ook apart, heeft dat invloed op de drie behaalde zetels in 2006? “Ik ben door Borgerhout bezeten, en dat weet de inwoner ook. Die inwoner weet wat het van ons kan verwachten. Wij gaan met open vizier de strijd aan.”

Maarten Verdoodt

lees ook