Buma gekozen tot lijsttrekker CDA

De nieuwe lijsttrekker van de Nederlandse christendemocraten van het CDA heet Sybrand van Haersma Buma. Hij kreeg ruim 50 procent van de stemmen achter zijn naam. Buma moet het CDA leiden in de aanloop naar de nieuwe verkiezingen in Nederland op 12 september.

De leden van het CDA konden tot 12 uur vanmiddag hun stem uitbrengen. Omdat Buma meer dan de helft van de stemmen kreeg, was er geen tweede ronde nodig. Er waren zes kandidaten. Buma's voornaamste uitdager, de Purmerendse wethouder Mona Keijzer, strandde op 26 procent.

Op de persconferentie zei Buma dat hij overdonderd was dat hij in de eerste ronde al meteen zoveel stemmen kreeg. Buma staat voor een zware taak: het CDA doet het slecht in de peilingen, en over minder dan vier maanden zijn het al verkiezingen. Buma zei daarover dat hij tijdens de campagne "zal knokken voor elke stem".

Buma wordt officieel in zijn functie bevestigd tijdens het CDA-partijcongres op 29 en 30 juni.