Dreigend onheil doet beurzen beven, maar niet kelderen

De complete patstelling in Griekenland en de ratingverlaging van 16 Spaanse banken door Moody's zetten de meeste Europese beurzen op licht verlies. Het bankaandeel van de Spaanse bank Bankia reageert erg wispelturig en boekt na forse verliezen de afgelopen dagen, ineens fors winst.

Gisteren verlaagde Moody's de rating van 16 Spaanse banken, onder meer van Santander, de grootste bank van het land. Deze nieuwe opdoffer deed de aandelenbeurs van Madrid vanmorgen bloedrood kleuren, met een verlies van bijna 2,3 procent.

Maar rond 11 uur was dat verlies beperkt tot -0,16 procent. Het aandeel van Bankia, die vorige week deels werd genationaliseerd, blijft wel wispelturig: na een zwaar verlies gisteren, boekte het aandeel tot 30 procent winst,  rond 11.30 uur was dat weer afgezwakt tot zo'n 13 procent, kort na de middag steeg de winst tot boven de 20 procent.

Ook elders in Europa vrezen de beleggers, die al ongerust waren over de situatie in Griekenland, dat ook Spanje nu zal worden meegesleurd in de crisis. Dat vertaalde zich bij de opening vanmorgen in rode cijfers, maar ook daar hebben de meeste beurzen zich wat herpakt. Sommigen stonden rond de middag op licht verlies, hier en daar verschenen zelfs lichtgroene cijfertjes.

Volgens beursspecialist Pascal Paepen heeft de voorzichtigheid onder meer te maken met het feit dat het vrijdag is. "Een aantal beleggers zijn dan sowieso voorzichtiger. Ze willen hun posities beperken omdat ze de komende dagen niet kunnen handelen op de beurs." Volgens hem kan het vannamiddag nog alle kanten uit. "We kunnen afsluiten op 2 procent winst, maar het kan evengoed 3 procent verlies zijn", aldus nog Paepen. "De beursintroductie van Facebook kan nog voor vuurwerk zorgen, maar het kan ook een ontgoocheling zijn."

Azië is pessimistischer

In Azië waren de verliezen op de beurzen een stuk groter. In Tokio sloot de Nikkei af met een verlies van 3 procent (foto). De breder samengestelde Topix-index noteerde het grootste weekverlies (4,3 procent) sinds de aanslagen van van 9/11. Ook in de Aziatische beurshandel werd de stemming sterk beïnvloed door de aanhoudende ongerustheid over de eurozone.

Ook de Aziatische beurzen van Seoel en Hongkong boekten verliezen van respectievelijk 3,4 en 2,6 procent.

Volg hier de Europese beurskoersen op de voet.