Facebook stelt teleur op eerste beursdag

Bij het afsluiten van de beurs is de waarde van het Facebookaandeel bijna terug gedaald tot zijn beginwaarde. De verwachtingen rond de lancering van de sociaalnetwerksite op de beurs waren hooggespannen, maar werden niet ingelost. De eerste beursgang van Facebook verliep niet zonder hindernissen.

De verwachtingen waren erg hoog gespannen voor de introductie van Facebook op de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq. Aanvankelijk werden die ook ingelost en schoot het aandeel met 13% omhoog, maar na vijf minuten was het feest al gedaan. Het aandeel viel nagenoeg terug op de introductiekoers. Daarna ging het weer wat omhoog, maar uiteindelijk klokte het aandeel af op 38,23 dollar. Dat is slechts 0,61 procent hoger dan de introductieprijs.

De lancering van Facebook op de beurs verliep ook om een andere reden moeilijk. Nadat Facebook-oprichter Mark Zuckerberg de openingsbel van de Nasdaq had geluid, liep de lancering een half uur vertraging op. Dat kwam door een stroompanne.

De operatie levert 18,4 miljard dollar op en waardeert Facebook op 104 miljard dollar. Het is daarmee de grootste beursgang van een internetbedrijf ooit, groter dan die van Google in 2004, al heeft Google nu een marktwaarde van 207 miljard dollar, bijna het dubbele van Facebook. 

Van alle beursintroducties in de Verenigde Staten is Facebook evenwel de derde na VISA en de Italiaanse energiegroep Enel.

Toch zijn de cijfers indrukwekkend voor een bedrijf dat acht jaar geleden werd opgericht in een studentenkamer. Facebook is niet alleen. Vorig jaar gingen de professionele netwerksite LinkedIn, de internetkortingbonnensite Groupon en de spelletjessite Zynga naar de beurs. Wellicht volgt binnenkort ook Twitter.

Wie verdient aan beursintro Facebook?

Uiteraard verdienen de drie oprichters van Facebook nu flink geld. Naast topman Mark Zuckerberg gaat het om diens medewerker Dustin Moskovitz en Eduardo Saverin, die het bedrijf inmiddels heeft verlaten, maar nog altijd aandelen bezit.

De investeringsfondsen Accel Partners uit de VS en Digital Sky uit Rusland zullen ook grote pakketten aandelen te gelde maken.

Daarnaast hebben ook bekende figuren uit de internetwereld de voorbije jaren geïnvesteerd in Facebook en zullen ze daar nu een flinke duit mee verdienen. Het gaat onder meer om Marc Andreessen (Netscape), Sean Parker (Napster), Peter Thiel (PayPal), Mark Pincus (Zynga) en Reid Hoffman (LinkedIn).

Ook het investeringsfonds van de Ierse zanger Bono (van U2) en de zakenman Li Ka-shing uit Hongkong, de bank Goldman Sachs en Microsoft passeren langs de kassa. 

Meest gelezen