Hoofdacteur "Reality" niet in Cannes, wel in gevangenis

In Cannes is vandaag de Italiaanse film "Reality" voorgesteld. Hoofdrolspeler Aniello Arena zit in de gevangenis en had geen toestemming gekregen om aanwezig te zijn op het festival. Zijn prestatie in de film van "Gomorra"-regisseur Matteo Garrone is wel lovend onthaald.
vlnr: Matteo Garrone, Loredana Simioli en Nando Paone.

"Arena is lid van de Compagnia della Fortezza, een theatergezelschap dat bestaat uit gedetineerden", legde Garrone in Cannes uit. "Hij mocht naar de filmset komen, maar kreeg geen toestemming om hier aanwezig te zijn." Arena zit al bijna 20 jaar in de gevangenis omdat hij lid was van de Camorra, de Napolitaanse maffia. "Overdag was hij op de set en 's avonds ging hij weer naar de gevangenis", aldus nog Garrone. "Hij is heel bij dat de film geselecteerd is voor het festival."

"Reality" vertelt het verhaal van de Napolitaanse visboer Luciano die auditie doet voor de realityshow "Big Brother".  "Reality-tv wordt in de film voorgesteld als een paradijs op aarde, een soort van El Dorado dat mensen willen bereiken", zegt Garrone. Zijn lange verblijf in de gevangenis heeft Arena volgens Garrone geholpen om de essentie te vatten van een man die verleid wordt door een wereld die nieuw is voor hem. "Ik denk dat je het in zijn blik kan zien. Het personage moest gespeeld worden door iemand die rechtuit en spontaan is." Garrone vergelijkt de film ook met het verhaal van Pinokkio, het verhaal van een pop die een echte jongen wil zijn. "Luciano is een echte man die beroemd wil worden."

"Reality" is de vierde film - en de enige Italiaanse film- die wordt voorgesteld in de officiële competitie. Garrone won de Gouden Palm in 2008 al eens met zijn film "Gomorra", de verfilming van het boek van Roberto Saviano, die een beeld schetst van de maffia. Ook voor die film wilde hij al samenwerken met Aniello Arena, maar toen kreeg hij hiervoor van de rechter geen toestemming.