Ikea Frankrijk in opspraak wegens spionage

De Franse tak van de Zweedse meubelgigant Ikea heeft vier managers ontslagen nadat een spionageschandaal aan het licht was gekomen. Dat heeft Ikea Frankrijk zelf bekendgemaakt. Het gaat om een vroegere algemeen directeur, een personeelsdirectrice, een financieel directeur en de huidige risicomanager.

Het was het Franse satirische weekblad La Canard Enchaîné dat de kat de bel had aangebonden. Twee maanden geleden meldde het blad dat Ikea Frankrijk geld veil had voor het verkrijgen van inlichtingen uit politiebestanden.

Het ging daarbij niet enkel om informatie over bepaalde werknemers of vakbondsmensen, maar ook over klanten met wie de keten in conflict lag. Er werd uitgezocht of ze al in aanraking met de politie waren gekomen of al iets op hun strafblad hadden, en ook bankrekeningen werden gecheckt.

Een intern onderzoek bij Ikea Frankrijk bracht praktijken aan het licht "die in strijd zijn met de basisprincipes van Ikea, namelijk die van het recht op privacy." In een mededeling luidt het nog dat Ikea "de situatie zeer ernstig neemt en de ontgoocheling begrijpt die ze veroorzaakt bij medewerkers en klanten."

Het parket van Versailles voert een onderzoek naar de spionagepraktijken. Ikea telt 29 winkels in Frankrijk.