Moody's knaagt aan rating van Spaanse banken

Kredietbeoordelaar Moody's heeft de rating van 16 Spaanse banken verlaagd. Zo zwelt de twijfel aan of de overheid de banksector nog overeind kan houden. Moody's snoeit ook in de rating van 4 regio's.

Santander, de grootste bank van Spanje, heeft nu een lagere kredietwaardigheid. Ook de rating van 15 andere banken staat een tot drie trappen lager op de ratingladder.

Al maanden pompen de Europese Centrale Bank en de Spaanse staat geld in de Spaanse banksector. Nu uit Moody's in de motivering openlijk twijfels of de Spaanse staat de banken zal kunnen blijven stutten.

Ook Bankia, de bank die vorige week gedeeltelijk genationaliseerd werd, zit in slechte papieren. Volgens hardnekkige geruchten halen spaarders massaal hun geld weg bij Bankia. Maar de Spaanse minister van Economie De Guindos ontkent dat er een bank run aan de gang is bij Bankia.

Het regent slecht nieuws voor Spanje. De langetermijnrente zit rond het alarmpeil van 6 procent. De werkloosheid is er, zeker bij jongeren, bijzonder hoog. Moody's heeft ook de rating van 4 regio's verlaagd. En de economie is een recessie verzeild.