Nieuwe ontslagronde op komst bij HP

Het Amerikaanse computerbedrijf Hewlett-Packard is van plan om 25.000 tot 30.000 banen te schrappen. Dat melden het nieuwsagentschap Bloomberg News en de technologieblog AllThingsD. Het is nog niet duidelijk wat de impact zal zijn voor de werknemers in België.

Als reden voor de ontslagronde noemt het bedrijf de dalende verkoop van de klassieke personal computer nu meer en meer klanten op het internet aanloggen met hun smartphones en tablet-pc's.

HP heeft zijn hoofdzetel in Palo Alto, Californië, en telt wereldwijd zowat 300.000 werknemers. Volgens Bloomberg verdwijnen er 25.000 jobs, volgens AllThingsD - dat gelieerd is aan The Wall Street Journal - gaan er 30.000 banen voor de bijl. Het zou gaan om ongeveer 9 procent van het totale personeelsbestand.

Officiële cijfers van HP zijn er nog niet, daarvoor is het wachten tot volgende week woensdag. Dan stelt HP zijn kwartaalresultaten voor. HP  is een van 's werelds grootste producenten van pc's en printers, maar heeft moeite om zich aan te passen aan de veranderende markt, met de opkomst van smartphones en tablet-pc's.

Het is nog niet duidelijk wat de ontslagronde voor gevolgen zal hebben voor de Belgische werknemers. HP stelt in ons land zowat 2.000 mensen tewerk. Ook enkele jaren geleden voerde HP al een ontslagronde door. Toen verloren ruim 300 mensen hun job in ons land, vooral in de vestigingen van Mechelen en Diegem.