Obama en Hollande pleiten voor groeistrategie

In het Amerikaanse Camp David, het zomerverblijf van president Barack Obama, zijn de leiders van de 8 sterkste economieën bijeen. Obama moedigt Europa aan om werk te maken van economische groei. Daarmee zit hij op dezelfde lijn als de nieuwe Franse president Hollande, die hij eerder op de dag op het Witte Huis ontving.

Gastheer van de G8-top dit weekend in Camp David bij Washington is de Amerikaanse president Barack Obama. Bovenaan op de agenda van de G8 staat de Europese schuldencrisis.

In de Verenigde Staten bestrijdt Obama de economische crisis door de overheidsuitgaven te verhogen. Hij roept Europa op om ook een groeistrategie te volgen. Daarvoor vindt hij in de Franse president Hollande een bondgenoot, tegen de Duitse kanselier Angela Merkel. Zij blijft vasthouden aan het terugdringen van de budgettekorten als belangrijkste aanpak om uit de crisis te geraken.

"President Hollande en ik zijn het eens dat economische groei een enorm belangrijke zaak is, niet alleen voor de Europeanen, maar voor de hele wereldeconomie", zei Obama na afloop van zijn eerste ontmoeting met Hollande.

Hollande van zijn kant benadrukte dat Griekenland in de Eurozone moet blijven en dat iedereen daarvoor moet doen wat mogelijk is. Canada en de VS zijn bezorgd dat een uitstap van Griekenland en een wankelende Eurozone zware gevolgen zal hebben voor hun eigen economieën.

Op de agenda staat nog een tweede belangrijke punt: Afghanistan. Hollande had tijdens zijn presidentscampagne gezegd dat hij de Franse troepen voor het einde van dit jaar uit Afghanistan terug te trekken. Obama wil hem overtuigen om dat niet te doen.

Wat is de G8?

De G8 is een intergouvernementeel forum van de acht sterkste economieën. Ze komen één keer per jaar bijeen om economische en financiële onderwerpen te bespreken. De landen die deel uitmaken van de G8 zijn het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, de Verenigde Staten, Canada en Rusland. De G8-bijeenkomsten oogsten altijd felle kritiek uit andersglobalistische hoek.