Poetin geeft werknemer in fabriek voor tanks mooie promotie

De Russische president Vladimir Poetin heeft een werknemer uit een fabriek voor tanks een mooie baan bij de overheid aangeboden. De man had voorgesteld om samen met collega-arbeiders anti-Poetin-protesten uiteen te drijven in Moskou, en plukt daar nu de vruchten van.

Igor Kholmanskikh wordt de presidentiële gezant voor de regio van het Oeralgebergte. Poetin zei dat de functie hem in staat zal stellen om de belangen van de arbeiders beter te beschermen.

Kholmanskikh werkt als ploegbaas in een fabriek die tanks bouwt in de stad Nizhny Tagil, in de Oeral. Hij raakte bekend toen hij inbelde tijdens een live televisieprogramma in december, waarin Poetin vragen beantwoordde. Kholmanskikh zei dat hij en zijn collega's zouden helpen om de straten vrij te maken van betogers als de politie daar niet in slaagde. In december waren er verschillende manifestaties in Moskou tegen de almacht van Poetin en tegen mogelijke fraude bij de presidents- en parlementsverkiezingen.

Poetin heeft relatief veel aanhangers bij de arbeiders, boeren en staatsambtenaren. Sinds hij opnieuw tot president is gekozen, lijkt het wel of de autoriteiten opnieuw harder optreden tegen betogers. Die proberen het momentum vast te houden na de hele reeks van betogingen eind vorig jaar en begin dit jaar, maar het protest lijkt stilaan te verminderen.