"Kinderen aanvallen is een daad van lafheid"

In verschillende Italiaanse steden zijn vanavond duizenden mensen op straat gekomen uit solidariteit met de slachtoffers van de bomaanslag vanmorgen vroeg in de Zuid-Italiaanse stad Brindisi. Bij die aanslag op een school kwam een meisje van 16 om, zeker 5 anderen raakten gewond. Italië is gechoqueerd dat de maffia - de vermoedelijke daders - een school koos als doelwit.

De aanslag heeft in heel Italië een schokgolf veroorzaakt. Onder meer in Rome, Napels, Milaan, Bologna en ook in de stad Brindisi zelf, kwamen mensen op straat. "Degene die achter de aanslag zit, heeft gans Italië gedood, niet enkel Brindisi", zei een zwaar aangeslagen burgemeester Mimmo Consales. "Dit is een daad van lafheid", zei een ouder. "Kinderen als doelwit nemen is werkelijk beneden alles." Op de spandoeken stonden slogans als "Stop de maffia", "Maffiosi uit het parlement" en "Je maakt ons niet bang".

Voor veel Italianen roept de aanslag van vandaag pijnlijke herinneringen op aan de maffia-aanslagen van de jaren 90 en de terreuraanslagen van de jaren 70. Ook voor het Pantheon in Rome verzamelden duizenden sympathisanten. Sommigen vrezen dat bepaalde anarchistische groeperingen de politieke en economische problemen in Italië aangrijpen om het land nog verder te destabiliseren.

Het is vandaag dag op dag 20 jaar geleden dat rechter Falcone, een bekend tegenstander van de maffia, werd gedood bij een aanslag. Het lyceum is genoemd naar de echtgenote van de rechter. Triest detail: in Brindisi was vanavond sowieso een optocht tegen de maffia gepland, alleen bleek die nu wel heel erg rauw actueel.

Bij de aanslag op het Francesca Morvillo-Falconelyceum kwam een meisje van 16 om. Een leeftijdsgenote vecht nog steeds voor haar leven. Drie andere schoolmeisjes liepen brandwonden op, een vierde breuken door vallende brokstukken.