"Zinnekeparade" lokte 85.000 toeschouwers

In Brussel hebben zo'n 85.000 mensen de tweejaarlijkse Zinnekeparade bijgewoond. De tweejaarlijkse optocht van wijken en verenigingen stond in het teken van de "wanorde". Ongeveer 2.000 mensen stapten mee in de stoet. De bedoeling van de parade is om mensen dichter bij elkaar te brengen.

"Dit is een spektakel waar nog jaren over gepraat zal worden", vertelt communicatieverantwoordelijke Dis Huyghe. "Om 15 uur klonk er een grote knal en ging er in 22 straten een gordijn open, net zoals in een echt theater."

Nieuw dit jaar was dat de 22 deelnemende groepen of "Zinnodes" elk vanop een andere locatie in de buurt van het parcours vertrokken. Elke "Zinnode" bestond uit 80 tot 100 personen.

"Met verschillende artistieke projecten brengen we mensen samen die elkaar in het dagelijkse leven nooit zouden kruisen", vertelt Myriam Stoffen, organisator van de Zinnekeparade. Deze culturele optocht is haar antwoord op de negatieve berichten die regelmatig over Brussel in de media komen.

De parade werd voor het eerst georganiseerd in 2000, toen Brussel de culturele hoofdstad van Europa was. Zinneke is een Brusselse geuzenaam voor inwoners van de stad, die bij voorkeur een beetje gekheid in zich hebben.

Na afloop van de parade was er vuurwerk dat werd afgeschoten vanop de 22 verschillende vertrekpunten van de stoet.