Autobom richt ravage aan in Syrische stad Deir-al-Zour

Bij een zelfmoordaanslag in de stad Deir-al-Zour in het oosten van Syrië zijn zeker 9 doden gevallen. Volgens de Syrische staatstelevisie die videobeelden toonde van na de aanslag, was de aanslag het werk van de oppositie. Maar die ontkent. De aanslag was gericht tegen

De bom ging af op het parkeerterrein van enkele militaire barakken. Volgens de Syrische staatstelevisie ging het om een bom van zeker 1.000 kilogram. Op de videobeelden is de enorme ravage te zien. Waar de auto ontplofte is een krater van 5 meter breed en 2 meter diep. Verschillende gebouwen zijn in puin, auto's liggen ondersteboven en overal in de straten ligt er bloed.

De aanslag is nog niet opgeëist. Het gaat om de derde zware aanslag deze maand. Net zoals eerdere acties was ook deze gericht tegen gebouwen van de veiligheidsdiensten. Volgens het Syrische leger zitten "de terroristen" die het regime onderuit willen helpen achter de aanslag.

Maar de oppositie ontkent met klem de beschuldigingen. "Dit is helemaal onze stijl niet", zei een woordvoerder van de rebellen in Deir al-Zour  in een videoboodschap die op het internet werd gepost. "Wij beschermen de burgers net van de kogels en granaten van de bendes van Assad. Hoe zouden we dan zo'n enorme criminele daad kunnen stellen die het leven kostte aan burgers en zulke grote materiële schade aanrichtte?"

Waarnemers vrezen dat militante islamisten de chaos in het land aangrijpen om aanslagen in de stijl van Al Qaeda uit te voeren. In de Syrische hoofdstad Damascus vonden vandaag gesprekken plaats tussen toplui van de VN en de Syrische overheid in een poging om het vredesplan voor Syrië alsnog te redden.