Chen Guangcheng is onderweg naar de VS

Chen Guangcheng, de Chinese dissident die een diplomatieke rel veroorzaakte tussen China en de Verenigde Staten, is onderweg naar New York. Vanmorgen ging hij zonder paspoort naar de luchthaven in de hoop dat alles in orde zou komen.

Chen Guangcheng is een blinde advocaat. Hij stond onder huisarrest omdat hij protesteerde tegen gedwongen sterilisaties en abortussen in zijn land. Maar op 28 april ontvluchtte hij zijn huis en vond hij onderdak in de Amerikaanse ambassade.

Dat veroorzaakte een diplomatieke rel tussen de twee landen. China eiste dat de VS haar excuses zou aanbieden, omdat ze zich moeide in de zaak. Chen werd overgebracht naar een ziekenhuis waar de Amerikanen hem niet mochten bezoeken.

Daarna vertelden de Chinese autoriteiten dat Guangcheng, net als iedere Chinees, gewoon een paspoort kan aanvragen "om in het buitenland te studeren". Volgens Chinese autoriteiten heeft hij nu ook op die manier een paspoort verkregen.

Vanmorgen had Guangcheng nog geen paspoort, maar was hij wel afgezakt naar de luchthaven van Peking, in de hoop om op een vlucht naar New York te kunnen stappen. Aan persbureau AFP vertelde hij toen dat de Chinese autoriteiten zijn paspoort mogelijk direct aan de Amerikaanse verantwoordelijken zouden overhandigen en dat die dan vervolgens voor een visum zouden regelen. Hoe hij nu effectief zijn paspoort gekregen heeft, is onbekend.

Vaststaat dat  hij nu op een vlucht van United Airlines richting Newark (New Jersey) zit, dat ligt net naast New York. Ook zijn vrouw en twee kinderen zijn aan boord, net zoals een grote groep journalisten.

Hij zal met een studiebeurs rechten studeren aan de universiteit van New York. Eerder liet hij al in interviews verstaan dat hij maar tijdelijk naar Amerika gaat, om even uit te rusten, zo klonk het. Hij wil dus nog steeds terugkeren naar China, maar of de Chinese overheid hem nog zal binnenlaten is een andere zaak. Verschillende familieleden van Chen, waaronder zijn moeder, staan trouwens nog steeds onder huisarrest.