Crisisoverleg Open VLD Antwerpen mislukt

Het crisisoverleg bij Open VLD Antwerpen heeft gisteravond niets opgeleverd. Het water blijft diep tussen minister van Justitie Annemie Turtelboom, die naar Antwerpen verhuist om er de liberale lijst te trekken, en schepen van Financiën Luc Bungeneers. Ze zijn zonder akkoord uit elkaar gegaan.

Het lijsttrekkerschap van Turtelboom zou niet ter discussie staan, maar Turtelboom zou bijkomende eisen stellen over de rest van de lijstvorming. Ze wil resoluut kiezen voor verjonging en vervrouwelijking.

Dat schiet de oude garde in het verkeerde keelgat. Onder meer schepen Bungeneers (foto links) en gemeenteraadslid Claude Marinower, die erg populair is binnen de Joodse gemeenschap, hebben het gevoel dat Turtelboom hen aan de kant wil schuiven. Gemeenteraadslid en bekend advocaat Kris Luyckx zou wel buiten schot blijven.

Bungeneers zou zich niet tevreden kunnen stellen met het lijstduwerschap en zou die plaats hebben geweigerd. Hij beschouwt die plaats als een teken van gebrek aan respect voor het werk dat hij gedurende twaalf jaar als schepen verrichtte.

Open VLD doet het in Antwerpen niet al te best in de peilingen. Het gerommel in het bestuur doet daar geen goed aan. Aangezien Turtelboom geen carte blanche kreeg om zelf de lijst samen te stellen, is het nu aan het lokale partijbestuur om zich over de lijstvorming uit te spreken. Dat lijkt een absolute prioriteit voor de liberalen in Antwerpen.

lees ook