Explosie in Italië: 1 dode en 6 gewonden

In Brindisi in het zuiden van Italië is vanmorgen een bom ontploft aan een school. Een leerlinge kwam om het leven, zes anderen raakten gewond. Twee mensen zijn nog steeds in levensgevaar. Wie er achter de aanslag zit, is nog niet geweten. Mogelijk zou het de Italiaanse maffia zijn.

De explosie moet zeer krachtig geweest zijn, want alle ruiten van de school zijn stuk. De ontploffing gebeurde om 7.45 uur 's morgens, net toen leerlingen de school wilden binnengaan. In Italië hebben kinderen ook op zaterdagvoormiddag les.

De bom was volgens een Italiaans persbureau bevestigd aan een klein muurtje dat de school omringt. In het bompakket zaten drie kleine gasflessen en een ontsteker.

De school waar de aanslag gebeurde, is vernoemd naar Giovanni Falcone. Dat was een antimaffiarechter die 20 jaar geleden vermoord werd. Vandaag zouden verschillende antimaffiaorganisaties die moord herdenken in de school.

Er is een duidelijke symbolische link tussen de explosie en de maffia, maar tegelijkertijd is deze aanslag zeer atypisch voor de Italiaanse bendes. Volgens de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken, Anna Maria Cancellieri, viseren maffiosi meestal specifieke doelwitten zoals rechters, politici of rivaliserende clans. Een bomaanslag op willekeurige kinderen in een school is tegen de normale principes van maffia.