G8 pleiten voor eurozone mét Griekenland

De leiders van de G8 zijn het eens over hoe de crisis in de eurozone moet worden aangepakt: door economische groei én besparings- maatregelen. Dat bleek na afloop van hun ontmoeting op het buitenverblijf van de Amerikaanse president in Camp David. Welke maatregelen er moeten worden genomen, is niet duidelijk. Wel dat Griekenland volgens hen in de eurozone moet blijven.

De gastheer van de G8, Barack Obama liet gisteren al duidelijk verstaan dat de eurocrisis volgens hem enkel kan worden opgelost door het stimuleren van economische groei. Ook de nieuwe Franse president François Hollande is voorstander van zo'n groeistrategie.

De 2 stonden daarmee lijnrecht tegenover Duitsland, dat als sterke motor binnen de EU vasthoudt aan besparingen.

Net voor de besprekingen vandaag van start gingen, benadrukte Obama dat elk van de G8-leiders "vastberaden was om erop toe te zien dat groei, stabiliteit en fiscale verankering deel uitmaken van het totaalpakket", een duidelijke verwijzing naar de Griekse en Spaanse schuldencrisis. Maar ook een niet mis te verstane boodschap aan het adres van de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

Consolidatie en groei

Uit de gezamenlijke verklaring van de G8-leiders na afloop van de bijeenkomst moet blijken dat de neuzen nu inderdaad in dezelfde richting staan. In hun verklaring hebben ze het over maatregelen om economische groei, vraag en werkgelegenheid te stimuleren, net als maatregelen om de met schulden overladen begrotingen gezond te maken.

"De boodschap is dat consolidatie en groei twee zijden zijn van één en dezelfde medaille", verklaarde Merkel aan de verzamelde pers. "Wij zijn het er volslagen over eens dat we beide nodig hebben". President Hollande trad haar bij. "Wij moeten beide tegelijkertijd nastreven."

Maar hoe de maatregelen er precies moeten uitzien, is niet duidelijk. Daarover bereikten de leiders nog geen overeenstemming. De leiders van de G8 beklemtonen wel dat Griekenland zijn engagementen moet nakomen en binnen de eurozone moet blijven.

De G8-top vond niet toevallig plaats in het afgelegen Camp David. Obama hoopte dat de leiders er uit het oog van de pers en ongestoord konden overleggen. Bovendien kon hij zo ook de traditionele betogers uit andersglobalistische hoek op afstand houden.

Naast de Europese crisis hebben de leiders van de VS, Duitsland, Frankrijk, Canada, Italië, Groot-Brittannië, Rusland, Japan en Europa ook de stijgende olieprijzen besproken. De G8- top geldt als belangrijke voorbode voor de Europese top over de schuldencrisis volgende week in Brussel.

Frans-Duits-Italiaanse top in juni

In juni wordt in Rome een Frans-Duits-Italiaanse top gehouden. Dat zijn de leiders van de 3 grootste Europese economieën op de G8 overeengekomen. Een precieze datum is er nog niet, maar volgens de Italiaanse premier Mario Monti zal de conferentie voor de Franse parlementsverkiezingen van 10 en 17 juni plaatsvinden.