Griekse parlement na 48 uur alweer ontbonden

In Griekenland is het parlement ontbonden, amper twee dagen nadat de nieuwe parlementsleden de eed hadden afgelegd. Meteen de kortste legislatuur na de Tweede Wereldoorlog. Intussen blaast de voorzitter van Syriza, Alexis Tsipras, in een interview met de International Herald Tribune warm en koud.
Het parlement tijdens de eedaflegging op 17 mei. Twee dagen later is het alweer ontbonden.

Het huidige Griekse parlement werd samengesteld na de parlementsverkiezingen van 6 mei. Die verkiezingen veroorzaakten een aardverschuiving in het Griekse politieke landschap. De twee traditionele partijen kregen klappen, de extreemlinkse partij Syriza boekte forse winst.

Maar drie formateurs en een ultieme poging van president Karolos Papoulias later is er nog steeds geen volwaardige regering. In de plaats daarvan werd Panagiotis Pikramenos, de opperrechter van de Raad van State, tot interim-premier benoemd. Nieuwe verkiezingen waren de enige uitweg. Ze vinden plaats op 17 juni.

Om nieuwe verkiezingen mogelijk te maken, moet het parlement eerst ontbonden worden. Via een decreet van president Papoulias is dat vandaag gebeurd. Minder dan 48 uur na de eedaflegging. Het gaat om de kortste legislatuur sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog.

De nieuwe verkiezingen worden wellicht een nieuwe overwinning voor Syriza, die tegen de door Europa opgelegde besparingsplannen is. Volgens een nieuwe peiling zou de partij van Alexis Tsipras (foto in tekst) met 25 procent de grootste partij in Griekenland worden. De conservatieve partij Nea Dimokratia zou een dik procent lager uitvallen. Voor de socialisten van Pasok zou er nog 17,4 procent van de stemmen zijn weggelegd.

"Gedwongen exit uit euro groot risico"

De voorzitter van Syriza blijft intussen verwarring zaaien. Zo zegt hij vandaag in een interview met de International Herald Tribune dat een gedwongen exit van Griekenland uit de eurozone een "groot risico zou zijn voor heel Europa".

De uitspraak van Alexis Tsipras is op zijn minst opmerkelijk te noemen. Tsipras is een felle tegenstander van de door Europa opgelegde bezuinigingsmaatregelen. "Het is niet ons doel om te chanteren of te terroriseren. Wij willen de Europese leiders wakker schudden", aldus Tsipras. "We willen hen overtuigen (...), zij moeten hun politiek tegenover Griekenland en andere Europese landen bijsturen. Anders loopt Europa een groot risico", zegt hij.