Groen wil woontrust in Leuven voor betaalbaar wonen

Voor de komende gemeenteraads- verkiezingen wil Groen inzetten op betaalbaar wonen in Leuven. Daarvoor wil de partij een Community Land Trust, waarmee een huis verwerven goedkoper kan. De trust is een organisatie die de grond verwerft en beheert. De grondprijs wordt niet mee doorgerekend in de aankoop.

De mosterd voor het idee halen de groenen in de Verenigde Staten, waar Community Land Trusts al langer bestaan. Ook in ons land is er interesse, onder meer in Gent en Molenbeek.

"Een betaalbare woning vinden is niet eenvoudig", zegt Fatiha Dahmani, gemeenteraadslid voor Groen in Leuven. "De prijzen swingen de pan uit en wie een sociale woning probeert te krijgen, staat jaren op een wachtlijst. Daarom is er nood aan nieuwe oplossingen, die de eigendom van grond en huis loskoppelen."

De trust is eigenaar van de grond, de woningen worden eigendom van de bewoners. De koper koopt de woning aan onder de marktprijs, het verschil wordt bijgelegd door de trust. Bij herverkoop ontvangt de trust het grootste gedeelte van de winst, die gebruikt wordt om de woning opnieuw aan een lage prijs te kunnen verkopen aan een ander gezin.

Volgens Groen Leuven moet er niet meer worden getalmd, maar werk worden gemaakt van dergelijke innovatieve woonoplossingen. "De gemeente kan het kader voorzien, daar willen we voor gaan", besluit Dahmani.

lees ook