Politie telde 20.000 betogers in Frankfurt

In de Duitse stad Frankfurt hebben duizenden manifestanten betoogd tegen de macht van de banken en de Europese besparingspolitiek. Het financiële hart van Duitsland is al sinds woensdag het toneel van betogers, maar alleen de demonstratie van vandaag was toegelaten. De actie verliep zonder noemenswaardige incidenten.

Frankfurt is al een halve week het toneel van protestacties tegen de bankenwereld en de manier waarop Europa de economische crisis tracht te bezweren. Dat de demonstranten Frankfurt uitkozen, is niet toevallig. De stad geldt als het financiële hart van Duitsland en ook de Europese Centrale Bank is er gevestigd.

Gisteren werden honderden mensen opgepakt. Onder de noemer van de Blockupy-beweging probeerden ze het financiële centrum van Frankfurt lam te leggen. Onder de opgepakte betogers waren ook enkele Belgen. De acties van de voorbije dagen waren niet toegelaten door de politie en het stadsbestuur.

De betoging van vandaag was wel toegelaten. Maar ook nu waren er zo'n 5.000 agenten op de been om de orde te bewaren. De politie identificeerde zo'n 1.000 vermoedelijke leden van de zogenoemde "Black Blocks", een autonome beweging waarvan de leden te herkennen zijn aan hun zwarte capuchon en zonnebril. De aanhangers van de beweging probeerden de ordediensten te provoceren maar werden uiteengedreven.

De demonstranten kwamen niet alleen uit Duitsland. "Ik zie hier heel veel Griekse vlaggen. Dat betekent dat er toch ook een bepaalde solidariteit met Griekenland is. Er zijn hier Grieken aanwezig en er zijn ook bussen uit Frankrijk en Italië. Zelfs mensen uit Tunesië en Libië", aldus een getuige.

De demonstranten die de voorbije dagen waren opgepakt, zijn na de betoging opnieuw vrijgelaten. Ook de bewoners van het tentenkamp Occupy Frankfurt dat tijdelijk ontruimd was, zullen vanaf morgen naar hun tenten mogen terugkeren.