Québec probeert studentenprotest in de kiem te smoren

In Montréal, de grootste stad van de Canadese regio Québec, zijn studenten nu al drie maanden aan het betogen. Ze zijn boos omdat het inschrijvingsgeld van de universiteiten fors omhooggaat. De sfeer wordt almaar grimmiger, zeker nu verschillende maatregelen het protest moeten indijken.

Wie voortaan in Québec met meer dan 50 mensen op straat komt, moet 8 uur op voorhand de politie inlichten en de precieze route van de demonstratie doorgeven. Ook maskers dragen is nu verboden. Wie zijn gezicht bedekt, kan een boete krijgen tot 3.000 dollar. Wie een universiteit blokkeert, kan een boete krijgen tot maar liefst 35.000 dollar.

Studenten, maar ook juristen en vakbonden zijn woest over dit pakket aan maatregelen. Ze vinden het een inbreuk op de vrije meningsuiting en noemen de regels een oorlogsverklaring.

Meteen nadat de nieuwe wetten waren goedgekeurd, kwamen duizenden demonstranten op straat. Maar omdat dit niet op voorhand was doorgegeven aan de politie ging het om een illegale optocht. Met traangas dreven de veiligheidsdiensten de massa uit elkaar. Daarop werden enkele molotovcocktails naar de politie gegooid.

"In plaats van constructieve gesprekken met ons te voeren, trekken ze de stekker uit onze vrijheid", vertelde een studentenvertegenwoordiger. "Dit maakt alles alleen maar erger."

Volgens de regering van Québec grijpen veel oproerkraaiers de betogingen aan als excuus om winkels te plunderen en auto's te vernielen. Daarom moeten er maatregelen komen om de orde in de steden te herstellen, klinkt het.