Veiligheidsplan Brusselse metro werpt vruchten af

Het aantal arrestaties op het Brusselse openbaar vervoer is in één maand tijd verdubbeld. Dat schrijft de Franstalige krant La Dernière Heure. Sinds de dood van een MIVB-controleur zijn er extra agenten gekomen, en dat resulteert dus ook in meer arrestaties.

Op 7 april werd een werknemer van de Brusselse openbaarvervoersmaatschappij MIVB doodgeslagen na een aanrijding van een bus met een personenwagen.

Daarop heeft het tram- bus- en metroverkeer in de hoofdstad bijna een week helemaal stilgelegen. Werknemers eisten meer veiligheid, minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH) en minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) beloofden 70 extra agenten op korte termijn. Tegen oktober 2013 moeten er in totaal 400 nieuwe agenten zijn.

Op dit moment zijn er al 93 extra agenten die ingezet worden op het openbaar vervoer. De sterke toename heeft zijn weerslag op het aantal arrestaties. Die gingen van gemiddeld 7,6 arrestaties per dag naar 14 à 15, met een piek van 21 arrestaties op één dag.