Vlaams Belang geeft cadeautje aan N-VA in Olen

In 2006 was CD&V veruit de grootste partij in Olen met 9 van de 21 te verdelen zetels. In kartel met het liberaal getinte Olen1 hebben ze de voorbije legislatuur bestuurd met oppositie van de SP.A en Vlaams Belang. In theorie althans.
Burgemeester Marcel Bellens gaat uit van een verlening van zijn ambtstermijn.

In de praktijk stond de SP.A er in haar eentje voor, want de verkozenen van Vlaams Belang komen al enige tijd niet meer opdagen. De drie zetels die ze bezet hielden, blijven nu reeds meer dan een jaar leeg. Een opvolger voor kopman Marc Triolet, die na een verhuizing niet meer in Olen kon deelnemen, diende zich niet aan. Tweede verkozene Anja Geens wilde meer tijd voor het moederschap, derde verkozene Jef Veris had er geen zin meer in.

CD&V-lijsttrekker en huidig burgemeester Marcel Bellens gaat ervan uit dat Vlaams Belang niet meer zal deelnemen (“gezien hun activiteitsgraad de laatste tijd”) en dat hun zetels naar de N-VA zullen gaan. Die kleine herverdeling uitgezonderd zal de zetelverdeling in Olen wellicht geen grote veranderingen ondergaan, denkt Bellens.

“Ik neem aan dat CD&V de grootste partij blijft in Olen en aangezien de traditie wil dat de grootste partij de burgemeester levert, zou het logisch zijn dat ik burgemeester blijf.” Ook de SP.A verwacht geen grote veranderingen: “Wij hopen op een evenaring van onze vier zetels”, aldus lijsttrekker Gert Wouters.

De N-VA neemt voor de tweede keer deel, maar haalde vorige keer geen enkele zetel binnen. Deze keer hoopt de partij toch op een beter resultaat, zo zegt lijsttrekker Willy Maes: “Vorig jaar was er ook al een N-VA lijst, maar toen waren we een nieuwe en snel opgerichte partij met een in zeven haasten samengestelde lijst en het resultaat was dan ook maar mager. Dit jaar hebben we een evenwichtige lijst met nieuwe, maar bekwame mensen.”

Dat er geen bekende namen op de lijst staan, drukt de ambities enigszins: “We zijn bescheiden, maar we mikken wel op een paar zetels en willen deelnemen aan het beleid als we die kans krijgen.”

Deelnemen aan het beleid, dat is ook waar de plaatselijke liberalen van Olen1 op mikken: “We willen mee op het beleid wegen en idealiter willen we ook de burgemeester leveren, maar daar zal de kiezer over moeten beslissen”, aldus Marc Verhulst. Verhulst is een van de twee prominente leden van O1 en trekt wellicht - al is dit nog niet officieel bevestigd - als lijsttrekker naar de kiezer.

Gevraagd naar mogelijke coalities blijven de partijen op de vlakte. SP.A-lijsttrekker Gert Wouters zegt open te staan voor iedereen, Marc Verhulst van O1 sluit niets uit, maar zegt wel “een goede relatie met CD&V” te hebben. Grote verrassingen verwachten ze dus niet in Olen op zondag 14 oktober.

Geert Verheyen

lees ook