6 doden en veel schade bij aardbeving in Italië

In het noordoosten van Italië zijn afgelopen nacht zes doden gevallen bij een aardbeving. De beving met epicentrum in Modena (Emilia Romagna) had een kracht van 6 en was voelbaar tot in Bologna en Venetië. De schade aan het historisch erfgoed is groot. Deze namiddag volgden nog enkele zware naschokken maar die veroorzaakten vooral paniek.

De aardbeving vond rond 4 uur plaats, duurde ongeveer twintig seconden en werd gevolgd door enkele naschokken.

In de namiddag was er een nieuwe aardbeving met een kracht van 5,1 voelbaar. De Italiaanse autoriteiten hebben zo'n 3.000 mensen geëvacueerd.

De beving kostte het leven aan minstens zes mensen. Vier van hen waren arbeiders. Twee deden nachtwerk in een keramische fabriek in Sant'Agostino di Ferrara. Ze raakten bedolven toen de fabriek instortte. De derde slachtoffer was aan het werk in een fabriek in Ponto Rodoni do Bodeno. Elders stierf nog een vierde arbeider.

Een vrouw van meer dan 100 bezweek door de shock die ze opliep door de beving, een 37-jarige vrouw stierf van de schrik. Er vielen ook een vijftigtal gewonden. De aardschokken veroorzaakten ook een enorme paniek, duizenden mensen liepen na de beving de straat op.

Veel materiële schade

Volgens de Italiaanse minister van Cultuur is er ook heel wat schade aan historische gebouwen.

Het dak van de kathedraal van Mirandolo is ingestort en in het historisch centrum van Ferrara zijn veel straten afgezet omdat er gebouwen ingestort zijn of op instorten staan. In het stadje Finale is de helft van de klokkentoren naar beneden gekomen.

Een van de zwaarst getroffen dorpjes is Sant'Agostina. "De gevel van het gemeentehuis is volledig ingestort", zegt correspondent Bas Mesters. "Ook in de kerktoren zitten scheuren en een deel van het dak is ingestort."

 

300.000 bollen kaas vernield

Naast grote schade aan historische gebouwen zijn ook een heel aantal opslagplaatsen voor kazen in en en rond Bologna beschadigd. Meer dan 300.000 bollen parmezaanse kaas en "Grana Padano" zijn vernield. Duizenden tonnen kaas zijn verwoest. De schade voor de kaassector zou tot in de miljoenen euro's kunnen oplopen.