"Bomaanslag Brindisi waarschijnlijk individuele daad"

Volgens de Italiaanse procureur Marco Di Napoli is de bomaanslag op een school in Brindisi wellicht geen terreurdaad, maar misschien een "individuele en geïsoleerde daad". Intussen werden 2 verdachten door de speurders verhoord.

"Het is niet onmogelijk dat het gaat om de handeling van één iemand", zegt de procureur. Hij benadrukt wel dat er nog altijd geen uitsluitsel is over de daders of de motieven. Tot nu toe heeft nog niemand de aanslag opgeëist.

De politie lijkt er ook steeds minder van uit te gaan dat de maffia achter de aanslag zit. "De maffia gebruikt geen gasflessen, een school is zeker geen duidelijk doelwit voor de maffia en de lokale maffia is juist in een fase waarin ze consensus zoeken, ze willen zeker geen onsympathieke aanslagen plegen", legt correspondente Hedwig Zeedijk uit.

Er werden intussen wel 2 verdachten geïdentificeerd op basis van de beelden van een bewakingscamera van een winkel nabij de school waar de bom ontplofte. Zij werden verhoord.

Rond 2 uur 's nachts zouden de mannen de container hebben verplaatst waarin of waarbij de gasflessen werden geplaatst. Een zestal uur later, rond 7.45 uur ontploften de flessen. Een meisje van 16 jaar kwam bij de aanslag om het leven. Er vielen ook een vijftal gewonden.

Dag van nationale rouw

In verschillende Italiaanse steden trokken gisteravond duizenden mensen de straat op uit solidariteit met de slachtoffers van de aanslag. Dat was onder andere het geval in Rome, Napels, Milaan, Bologna en Brindisi zelf.

Ook al lijkt de politie op een ander spoor te zitten, de betogers richtten zich vooral tegen de maffia. De antimaffiabetoging was al langer gepland, maar groeide uit tot een massamanifestatie tegen de daders van de aanslag.

Vandaag is in Italië een dag van nationale rouw afgekondigd. Morgen gaan de Italiaanse scholen wel weer gewoon open.