"Gedeeltelijke terugtrekking is geen contradictie"

De NAVO wil tegen eind 2014 de controle over de veiligheid in Afghanistan overdragen aan de Afghaanse troepen, maar verschillende lidstaten denken eraan om al vroeger hun troepen terug te trekken. "Dat hoeft geen contradictie te zijn", reageerde secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen op de NAVO-top in Chicago.

Afghanistan is het belangrijkste thema op de NAVO-top in Chicago, de thuisstad van de Amerikaanse president Barack Obama. De president waarschuwde gisteren dat er nog moeilijke tijden aankomen in Afghanistan. Maar Obama is vastberaden om "deze missie af te maken" en hoopt daarbij op de steun van de NAVO-partners.

Tegen eind 2014 zouden alle NAVO-troepen Afghanistan moeten verlaten. Maar verschillende landen hebben al aangegeven dat ze veel vroeger hun troepen willen terugtrekken, vaak onder binnenlandse politieke druk.

Zo herhaalde de kersverse Franse president François Hollande op de top dat hij de Franse soldaten tegen het einde van dit jaar wil laten terugkeren. Hollande had van de terugtrekking van de 3.500 Franse soldaten in Afghanistan een verkiezingsbelofte gemaakt. Ook ons land trekt een deel van de troepen al dit jaar terug, al bevestigde minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) wel dat de zes F-16's in elk geval tot eind 2014 in Afghanistan actief blijven.

Volgens NAVO-secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen hoeft een gedeeltelijke terugtrekking geen contradictie te zijn met de uiteindelijke terugtrekking eind 2014, maar is het daarentegen "een deel van het plan".

"We bevinden ons nu in een proces van een graduele overdracht van de verantwoordelijkheid voor de veiligheid aan de Afghanen en dat proces zal afgesloten worden tegen eind 2014", vertelde Rasmussen aan de BBC. "En tijdens dat proces zal er een terugtrekking van de troepen plaatsvinden, een wissel van strijd naar steun. Ons doel, onze strategie en ons tijdpad blijven ongewijzigd."

Volgens bronnen bij de Amerikaanse autoriteiten zou de NAVO erop rekenen om de Afghaanse troepen tegen het midden of einde van 2013 het bevel over de gevechtsoperaties te geven. Een jaar later zouden alle troepen zich dan terugtrekken.

12 miljoen euro per jaar, maar waarvoor?

De NAVO-leiders beklemtoonden nog eens dat een terugtrekking niet betekent dat Afghanistan zomaar aan zijn lot wordt overgelaten. Verschillende landen, zoals de VS, Australië, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland, hebben beloofd bij te dragen aan een internationaal fonds om de Afghaanse troepen te steunen na 2014.

Er wordt een bedrag van 4,1 miljard dollar per jaar genoemd, en dat minstens tien jaar lang, waarvan de VS de helft voor haar rekening zou nemen. Ons land heeft toegestemd om jaarlijks 12 miljoen euro bij te dragen. Al bestaat er nog onduidelijkheid over waarvoor dat geld bedoeld is.

De VS wil het gebruiken om de salarissen van de Afghaanse militairen en agenten te betalen, zo bevestigden NAVO-bronnen nog eens aan het persagentschap Belga. De 12 miljoen euro zou dan een deel zijn van het totaalbedrag van 4,1 miljard dollar. Maar België mikt veeleer op investeringen in de heropbouw van het land en dan liefst gekoppeld aan specifieke doelstellingen.

Volgens anonieme bronnen, geciteerd door het Franse persagentschap AFP, zou intussen al zo'n 1 miljard dollar gevonden zijn. Maar Rasmussen wilde dat bedrag niet bevestigen. Hij liet wel verstaan optimistisch te zijn "dat we de 4,1 miljard dollar per jaar zullen vinden die nodig zijn voor de Afghaanse veiligheidsdiensten, op basis van de toezeggingen die al gedaan werden".

Over het geld wordt overigens vandaag vergaderd, op de tweede dag van de top.