Beersel wil onweer laten erkennen als ramp

Beersel en Halle willen het hevige onweer van gisteren laten erkennen als ramp. Tientallen huizen zijn door wateroverlast en modder vernield. Het zware onweer en de hevige regenval hebben op diverse plaatsen in het land schade en wateroverlast veroorzaakt.

In Beersel werd het rampenplan gisteren afgekondigd. Tientallen huizen zijn beschadigd door water en modder. Er is ook schade aan de turnzaal van een school. Ondertussen is het rampenplan niet meer van kracht. Het is al de derde keer dat Beersel zware wateroverlast heeft.

In de Antwerpse Kempen deelden vooral Mol, Kasterlee, Beerse, Rijkevorsel en Brecht in de klappen. In Kasterlee is de bliksem ingeslagen op een garage. Brokstukken van het dak en de gevel zijn naar beneden gevallen (foto links onder) maar niemand raakte gewond.

In Beerse is de bliksem ingeslagen op een woning, waarna er een brand is ontstaan. De schade is aanzienlijk, de woning is onbewoonbaar verklaard. De bewoner kreeg opvang van de gemeente. In Rijkevorsel stond het centrum blank door een wolkbreuk. Ook heel wat kelders zijn onder water gelopen.

In de rand rond Brussel is vooral de Zennevallei getroffen. In Sint-Pieters-Leeuw, Drogenbos en Linkebeek stonden op verschillende plaatsen straten en huizen blank. Ook in Itterbeek bij Dilbeek traden twee beken buiten hun oevers. Verschillende woningen en straten hebben daardoor blank gestaan. Ook in Sint-Genesius-Rode zijn heel wat kelders ondergelopen.

In Brussel zelf waren er ook problemen door de regen. De brandweer heeft zo'n 1.200 oproepen gekregen en is zo'n 250 keer uitgerukt voor een interventie. Meestal ging het om verstopte riolen of ondergelopen kelders. Vooral het westen van de hoofdstad is getroffen.

Ook in Riemst in Limburg is de bliksem ingeslagen op het dak van een woning. De dakpannen en bakstenen werden er losgerukt en het dak zelf vatte even vuur. In deelgemeente Kanne zijn de straten besmeurd met modder (zie foto links boven. Ook in Zonhoven zijn enkele straten ondergelopen.

Onweer kwam vanuit het zuiden

Het onweer kwam ons land binnen via de provincie Henegouwen. De brandweer van Charleroi kreeg in de vroege vooravond een 20-tal oproepen, vooral voor ondergelopen kelders en straten.

Een autobestuurder raakte geblokkeerd door het wassende water en moest worden bevrijd.

In Bastogne in de provincie Luxemburg sloeg de bliksem in op het dak van het museum gewijd aan de Slag om de Ardennen. Een deel van het stervormige dak vatte vuur maar de brandweer kon de brand snel blussen. Ook in de provincie Namen en in Waals-Brabant was er op verschillende plaatsen wateroverlast.