CD&V in pole position, maar lang niet zeker van winst

Het kartel is dood en begraven, leve de N-VA. Ook in het financieel broze Lint wordt de partij getipt als grote slokop in oktober. Of zoals een oppositielid het verwoordt: "De traditionele partijen gaan klop krijgen".

Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 wachtte nieuwbakken burgemeester Stanny Tuyteleers een zware erfenis. De gemeente Lint zat krap bij kas en het nieuwe bestuur moest haar ambities temperen. CD&V/N-VA hees Open VLD mee aan boord en samen zagen zij zich genoodzaakt de gemeentebelasting te verhogen met 0,7%. Zes jaar later ziet burgemeester Tuyteleers nog steeds weinig licht aan het einde van de financiële tunnel.

“Wij hebben een meerjarenplan opgesteld en goedgekeurd, maar hebben weinig zekerheden. Er wordt op alle niveaus bespaard in België en dat laat zich ook op gemeentelijk niveau voelen. Dat concretiseert zich in de eerste plaats in de afbouw van subsidies. En die zijn van kapitaal belang in een kleine gemeente als Lint.”

Dat de N-VA in Lint weleens uit de slipstream van CD&V zou kunnen komen, trekt Tuyteleers zich voorlopig minder aan. “Ze gaan scoren, dat staat vast, maar vooraleer het zover is, ben ik daar niet mee bezig.”

N-VA-voorzitter Oswald Valgaerts heeft voorlopig ook andere katjes te geselen dan speculeren over een mogelijk verkiezingsresultaat. “Wij schrijven nog volop aan ons partijprogramma dat we binnenkort willen voorstellen. Ook een lijsttrekker is nog niet aangeduid, maar naar alle waarschijnlijkheid wordt dat Harry Debrabandere. Die heeft al zes jaar ervaring als schepen in de huidige coalitie.”

Momenteel is de N-VA met twee zetels de kleinste fractie in de gemeenteraad. Valgaerts is bescheiden als hij hoopt dat aantal te kunnen verdubbelen. “Wij zullen wellicht een graantje meepikken van het nationale succes van onze partij. Toch is gemeentepolitiek niet vergelijkbaar met verkiezingen op nationaal niveau. Men stemt hier eerder voor gezichten dan voor partijen.”

Links front

De SP.A en Groen gaan net als in 2006 in kartel naar de kiezer. Samen vormen zij in de huidige legislatuur de grootste oppositiepartij.

Gevraagd naar de vooruitzichten voor de gemeenteraadsverkiezingen ziet SP.A-voorzitter Louis Corten daar geen verandering in komen. “Ik denk niet dat het realistisch is dat wij na 14 oktober mee zullen besturen in Lint. Als de N-VA de hoge score behaalt die haar in de peilingen wordt toegedicht, krijgen de traditionele partijen klop en komt er een rechts beleid in Lint waardoor er in de gemeenteraad nog minder naar de voorstellen van mijn partij geluisterd zal worden.”

Corten blijft er dan ook van overtuigd dat er voor de SP.A, maar één mogelijke keuze is om enige invloed uit te oefenen in de gemeente: het in stand houden van een links front met Groen. “Wij hebben de afgelopen jaren goed samengewerkt en zullen dat blijven doen. Indien we opnieuw in de oppositie belanden, zullen wij hameren op de noodzakelijkheid van extra sociale woningen.”

Alexander Cornet

lees ook