Chinese dissident Chen woont nu in New York

De blinde Chinese mensenrechtenactivist Chen Guangcheng is in de Verenigde Staten aangekomen. Vanmorgen landde hij samen met zijn vrouw en kinderen op de luchthaven van Newark, in New York. Chen gaat in de VS studeren aan een universiteit.

Chen Guangcheng is een blinde advocaat en stond in China onder huisarrest omdat hij protesteerde tegen gedwongen sterilisaties en abortussen in zijn land. Vorige maand vluchtte hij uit zijn huis en kreeg hij onderdak in de Amerikaanse ambassade in de Chinese hoofdstad Peking.

Het verblijf in de Amerikaanse ambassade veroorzaakte een rel tussen de twee landen. China eiste dat de VS haar excuses zou aanbieden, omdat ze zich moeide in de zaak. Chen werd uiteindelijk overgebracht naar een ziekenhuis waar de Amerikanen hem niet mochten bezoeken.

Van de Chinese overheid kreeg hij ten slotte de toestemming om in het buitenland te gaan studeren. Gisteren stapte hij op een vliegtuig naar de Verenigde Staten, waar hij vanmorgen aankwam. Met de voet in het gips, op krukken en omstuwd door camera's bedankte hij op de luchthaven van Newark iedereen die hem heeft geholpen om uit China weg te geraken.

Hij bedankte ook de Amerikaanse ambassade, waar hij naar eigen zeggen een veilig schuiloord had gevonden, en de Chinese overheid omdat ze heeft beloofd om zijn rechten als burger op lange termijn te respecteren. Hij toonde zich wel ongerust over mogelijke vergeldingsacties in zijn thuisland.

Chen gaat nu met zijn vrouw en twee kinderen in Manhattan wonen. Hij zal in New York ook rechten studeren aan de universiteit. Bij aankomst aan zijn nieuwe huis kreeg hij een warm applaus van sympathisanten.